Коко Шанел – отвъд традиционализма

Коко Шанел е една от най-влиятелните фигури в модата на 20-ти век. Известна е стова, че внася революционна
промяна в женската мода, като включва в нея елементи от мъжкото облекло. Нейното изцяло ново виждане относно женската дреха, стремежа й към изчистване на линиите й отреждат важно място в развитието на модата пред 20-ти век. Коко Шанел смело започнала да използва материи (като жарсе, например), за които преди това се е смятало, че са само за дрехи за бедните. Колекциите, които представя се характеризират със изчистен и семпъл дизайн, който според нея е ключът към елегантността. „Дадох на жените чувстовото за свобода, дадох им обратно техните тела…  Тела, които бяха потънали пот под слоеове от дантели, корсети и подплънки заради приумиците на някои дизайнери.” – казва тя.

Големия обрат, който Коко Шанел въвежда в дамската мода я прави единствения представител от света на модата,

включен в класацията на списание Таймс за 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век.

Автобиография: Родното място на Габриел Боньор „Коко” Шанел е малко градче в долината дьо ла Лоар, Франция. Родена е през далечната 1883 година, на 19 август. Баща й, Алберт Шанел е бил пътуващ продавач. Майка й Джийн Дъоволе умира, когато Коко е на 12 години. Година по-късно, бащата ги изоставя под предлог, че ще си търси по-доходна работа. Коко Шанел, заедно с петте си братя и сестри, отива в дом за сираци (католически манастир). Там именно се научава на тънкости в шивашкия занаят. Когато навършва 18 години, Коко напуска манастира и започва работа, като шивачка. Тогава се запознава с Етиен Балсан (богаташ и плейбой), който я въвежда в света на лукса и охолството. Постепенно Шанел започва да навлиза в елита на тогавашното общество.

1901hatsПървоначално само като хоби, Шанел започва да изработва и декорира шапки. Постепенно това се превръща в

професия и страст. През 1913 година отваря първия си магазин в Париж, в коийто се предлагал богат асортимен от палта и модерни шлифери. Този бизнес се провали, заради високите наеми в центъра на Париж. Това не я отказва от модния бизнес. Същата година Коко Шанел показва първата си модна колекция. От този момент, нататък започва нейното издигане в света на модата.

Шанел е първата, която излиза с парфюм кръстен на дизайнера си, а именно Шанел №5. Тя е й тази, която за

първи път създава парфюм, който е комбинация от няколко аромата. До този момент всички аромати за били „моно“. И днес парфюмът Шанел №5 е един от най-известните класически аромати.

Със започването на Втората Световна Война, Коко Шанел затваря магазините си и се премества в хотел Риц,
Париж. Там остава през цялата война благодарение на връзката си с германския офицер и шпионин Ханс Гюнтър фон Динкладж.180px-chanel_no5_parfum Чак през 1954 година Шанел излиза с нова колекция. Парижани не я посрещат добре заради връзката й с германския офицер, но в другите страни е много популярна. Коко Шанел има интимни връзки с много влиятелни мъже (и жени), но никога не стига до брак. Сърдечен удар слага край на живота й през 1971 г. Тогава тя е на 87 години.

Тя ще остане завинаги в историята като изключително независима и силна жена, смело нарушила принципите на традиционализма.

Article Source

rating_on-12rating_off-1-10rating_off-1-10rating_off-1-10rating_off-1-10 (1 гласа, средно: 1,00 от 5)
loading-1-12 Loading …
Тази статия е разглеждана 310 пъти.

RSS feed © 2011 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox