Компютърът не се включва?

Една от причини, които често налагат посещение в сервиз за компютри, е когато компютърът не иска да се включи.
Първо да уточним как протича пускането на компютъра. Когато натиснем бутона за включване, ние затваряме верига, която пуска захранването и дънната платка. В следствие на това, вентилаторите се завъртат и компютърът започва да издава шум. Лампичките на предния панел на кутията светват, ако има такава на дънната платка – светва и тя. След това дънната платка започва инициализационни процесри. Ако имаме говорител на дъното, той издава сигнал, клавиатурата присветва и т.н. Чак това компютърът се е включил. Ако БИОС е правилно настроен и имаме инсталирана операционна система, компютърът започва да я зарежда и чак след като я зареди, считаме , че е готов за употреба. Поради всички тези стъпки, през които машината преминава, за да стане достъпна за употреба от потребителя, понятията често се бъркат. В много случаи, вентилаторите се пускат, лампчките светват и всичко свършва дотам. Потребителят е убеден, че компютърът работи и започва да търси причината в монитора, кабелите и т.н. А на практика, имам напълно неработещ компютър. Случва се и обратното, компютърът е абсолютно здрав и работещ като хардуер, но потребителите го отписват, защото не може да зареди операционната си система.

Как да разберем кога компютърът наистина не работи?

Когато след натискане на бутона абсолютно нищо не се случи, очевидно компютърът не работи. Причините могат да бъдат много и е най-добре да се обърнем към сервиз за компютри.

Когато перките и лампите се включат, но на екрана не се появява нищо, можем да достигнем до някои изводи и сами. Първото, на което трябва да обърнем внимаение е, чува ли се звуков сигнал и просветва ли клавиатурата. Ако това се случва, положението не е чак толкова лошо. Трябва да проверим изрядността на монитора и връзката му с компютъра. Най-добре е да проверим монитора на друг компютър или на лаптоп. Ако мониторът работи, възможно е проблемът да е във видеокартата. Ако видеокартата не е интегрирана на дънната платка, можем да пробваме с друга или да я извадим и да пробваме с вградената, ако има такава. Ако нямаме начин да пробваме, най-добре да се обърнем към сервиз за компютри.

Ако след завъртането на вентилаторите и светването на лампите, не чуем звуков сигнал и клавиатурата не примигне, проблемът е по-сериозен. В такъв случай, най-честите повреди са в дънната платка или захранването. Ако разполагаме с друго захранване, можем да опитаме да включим компютъра с него. Ако обаче проблемът е в дънната платка е най-добре да се обърнем към специалист.

И най-накрая стигаме до положението, когато на екрана все пак излиза нещо, но нататък нищо не се случва. Тук вариатните са много – повреден твърд диск, откачен или неизправен интерфейсен кабел на твърдия диск, неправилно зададено устройство за зареждане в BIOS, повреда в операционната система или липса на такава.

При всичките тези ситуации, проблемите не са трудно отстраними, когато бъдат диагностицирани правилно. Неправилната диагностика е най-честата причина за поредица преинсталации и смяна на почти всички компоненти. Дори и подмяната на дънната платка не е чак толкова сложна и скъпа, когато е ясно, че причината е в нея. Сляпото доверие в съседи, които „по-разбират“ или 12-годишни геймъри, които според вас са хакери и богове на компютрите, ще ви доведе единствено дълги главоболия. За да се извърши добра диагностика на една система, е необходим дългогодишен опит и материална база за провеждане на тестове, каквато има в сервизите за компютри.