Косопад при жените и при мъжете

Признаваме ли си, или не, красотата е важна за всеки един от нас. Именно поради това много хора искат да знаят какво им предстои, що се отнася до измененията във външния им вид. В тази посока от скоро съществува вариант, чрез които може да се разбере дали косата ни е склонна към косопад. Това става посредством провеждането на генетичен тест. Как действа и се прилага този тест?

Основното е, че генетичното изследване позволява да се открият онези симптоми, които водят до появата на косопад както при мъжете, така и при жените. Тъй като представителите на силния пол по-често страдат от пълно оплешивяване, много по-голям е броят на кандидатите за прилагане на теста, отколкото сред техните половинки. Самият тест проследява наличието на специален ген, намиращ се в Х-хромозомите. Някои от вариациите на този ген оказват силно негативно въздействие върху космените фоликули, което от своя страна води до изменения в процеса на растеж на косата. Изследователите са почти единни около тезата за наличието и влиянието на този ген, както и за фамилното предразположение, което оказва съществено въздействие за появата на косопад. Но се подчертава и фактът, че близо 20% от плешивите мъже нямат предшестеници с подобен проблем.

Що се отнася до прилагането на теста при жените, основното при тях е, че се проследява не наличието, а честота на проявление на специален ген, за които се смята, че стои в основата на проблемите с опадащата коса при жените. Взаимовръзката между наличието на този ген в конкретния момент и дължината на косата се смята за индикатора, който може да определи дали жената трябва да се притеснява от загуба на коса, или не.

HTML Version:

Text Version:

Генетичен тест за това, дали косата ни е склонна към косопад

Article Url: