Кризата удари и азиатските борси

Ако трябва да синтезираме резултата от форекс технически анализ на азиатските борси, то той би звучал така: понижения бяха регистрирани на азиатските борси след политическата криза в Гърция. Заради новината, че в нашата южна съседка преговорите за сформиране на ново правителство са били с отрицателен ефект. Единната европейска валута падна до 1,2770 долара за евро, като отбеляза нов рекорден спад. Както знаем във валутна търговия е достатъчна една сериозна новина, за да се получаи обрат в тренда. Когато новината е политическа и засяга икономическото състояние на редица европейски държави, низходящия тренд е просто незибежно последствие.

Панос Каменос от консервативната партия в Гърция напусна президентството, като обяви, че консенсус не е бил постигнат. Новината срина европейските акции. Резултата не закъсня. Европейските индекси отбелязаха рязък спад : немският DAX падна с 1%, френският CAC40 и британския FTSE100 отбележиха спад от 0,5%. В Азия MSCI отбеляза спад 2,6%, а в Япония Nikkei 225 загуби 1,1%. Според експерти азиатския пазар е притиснат от събитията, накоито станахме свидетели през изминалите няколко седмици. Те предизвикаха оттегляне на инвеститиорите от рисковите активи и затваряне на позиции.

Стойността на акциите на Hokuhoku Financial Group падна с 9,1%, китайския индекс Shanghai SE Composite – с 1,2%, а тайванския Taiex – с 2,2%. Южнокорейския KOSPI загуби 3,1%, а индонезийските и сингапурски инедкси отбелязаха спад от 1,6%.

За изход от ситуацията е трудно да се говори. Едно евентуално излизане на Гърция от Европейския съюз би отключило банкова криза, която ще засегне целия свят. Ще последват фалити на банки и междубанковия пазар ще бъде силно засегнат. А за да се спаси еврозоната най-вероятно ще е необходим фискален съюз. Политици от всички държави членки на ЕС прилагат стратегии за бюджетни икономии за 450 милиарда евро.Джоузеф Стиглиц – притежател на нобелова награда за икономика- коментира, че тези бюджетни икономии няма да проработят и че биха довели до фататлен изход за еврото.