ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ-изисквания към под преди монтаж на ламиниран паркет

Ламиниран паркет може да се реди върху всякакви твърди повърхности- циментова замазка, теракот, дюшаме или паркет, а също така и върху стар балатум или мокет, важното е подът да е равен. При денивелация на пода повече от 3мм., ламелите ламиниран паркет се огъват, а при големи неравности може и след време да се счупят. Тогава между тях може да се отворят фуги. Освен че ламината губи красив изглед, то при миене е възможно да влезе вода между ламелите и ламината да се надуе.

При реденето на ламиниран паркет се оставя технологична фуга от около 1см. до стените и до други подови настилки, за да може паркета да се движи свободно при необходимост, например наличие на влага. При стените тази технологична фуга се скрива от первазите, а при преход между ламинат и друга подова настилка – от денивелационна лайсна.

Ако сте правили замазка, имайте в предвид че трябва да е добре изсъхнала преди да се нареди ламиниран паркет, иначе рискувате след време да се надуе.

Уведомете майстора, ако използвате такъв, къде минават ВиК тръби и електро -инсталацията , за да не се пробият с бормашината.

При покупка на ламиниран паркет имайте предвид, че в зависимост от размерите и особеностите на помещението трябва да се предвиди фира (от 1 до 3кв.м.). Когато помещението е с дъгообразни стени или с много неправилна форма, трябва да се предвиди покупка на ламиниран паркет с 10% повече от квадратурата.

Консултирайте се с продавача относно броя на скрепителните елементи (клипс с дюбел и винт), които са ви необходими, защото стабилността на первазите зависи основно от това, а не от самият модел первази.

Прочетете още по темата в: ЛАЗУР – ПАРКЕТИ