ламиниран паркет-полезна информация за ламиниран паркет


Защо да изберете ламиниран паркет
:

– ламинирания паркет се поддържа и почиства по- лесно в сравнение с традиционният масивен паркет.

– бърз монтаж –само за няколко часа помещението Ви придобива завършен вид.

– голямо разнообразие от декори ( цветове ) – от имитация на естествено дърво до цветове и декори, които не се срещат в природата.

-ниска цена в сравнение с други подови настилки.

– ламиниран паркет може да се монтира върху всякакви твърди подове- циментова замазка, старо дюшаме или паркет, теракот или OSB, а също така и върху стар мокет или балатум.

Ламиниран паркет-информацията,която Ви е необходима за да направите своят избор

Основните характеристики,които са от значение за клиента при избор на ламиниран паркет са следните :

– Дебелина на ламелите ламиниран паркет-оказва влияние върху топлоизолацията,здравината на ламинирания паркет,а също така и върху здравината на сглобката.Стандартната дебелина на ламелите ламиниран паркет е 6,7,8,9,10 и 12 мм

-Клас износоустойчивост- указан е от производителя върху етикета на всеки кашон ламиниран паркет, указва дебелината и качеството на покритие на ламината и дава препоръка относно употребата му. Основно се предлагат следните класове ламиниран паркет : – кл.31,АС-3 – ламиниран паркет ,който е добро съчетание между качество и цена, препоръчва се за домашни и слабо натоварени обществени помещения Производителите гарантират че повърхностния слой на продукта няма да се износи(промени) 8-10години.

– кл.32,АС-4 – ламиниран паркет с по- добро и по- износоустойчиво покритие, препоръчва се както за домашни,така и за натоварени обществени помещения.Производителите гарантират че повърхностния слой на продукта няма да се износи(промени) 10-15 год.

Вид покритие : PR,BS, WG, WP,MO, SCRAPE – не оказва влияние за качеството ,по- скоро някои от тези покрития придават по- естествен вид на наредения ламиниран паркет

Това са и основните показатели,които влияят върху цената на ламинирания паркет.

Има и други фактори, които определят дълготрайността и добрият изглед на ламинираният паркет, а именно :

Правилен избор на подложка под ламиниран паркет.Основните видове подложки,които се използват са с дебелина 2,3 и 5 мм.

Первази, лайсни и други аксесоари за ламиниран паркет. PVC, MDF и дървени.

Повече информация относно подложки,первази и лайсни за ламиниран паркет може да прочетете от статията АКСЕСОАРИ ЗА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ.

Препоръчителни изисквания към пода,преди да се нареди ламиниран паркет и по- важните правила за правилно полагане на ламиниран паркет може да прочетете в статията ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПОД ПРЕДИ МОНТАЖ НА ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ.

И най- накрая, но не и на последно по важност място – качествения монтаж както на ламината, така и на первазите е един от основните фактори за безпроблемно и дълготрайно ползване на ламинирания паркет.

източник : ЛАЗУР – ПАРКЕТИ