Лампи в банята – какво и как да изберем

Осветление за баня

———————————————————————————————

Едно от по-специфичните места във всеки дом е банята. В тази статия ще разгледаме изискванията към осветителните тела за баня и как сами да определяме какво, къде и как можем да използваме.

В това помещение се съчетават задължителните санитарни аксесоари , както и възможността за добавяне на свой стил и уникалност, а защо не – дори и лукс. Добре е , цветовете в които е обзаведена банята, да продължат своята линия и в декоративното покритие на осветителните тела. Най-често използваните покрития са хром и инокс/сатин, поради естествената им защита от корозия, но не са изключение и позлатени или месингови елементи. Предимство на хромираните елементи е огледалния блясък, когато това е търсен ефект. В съчетание с кристали, усещането за изискан лукс е напълно постижимо. При стъклените елементи, се използват опал /бели/ или матирани стъкла, а понякога и съчетание от двата вида. Когато осветлението е вградено в огледало – тъй наречените светещи огледала – е необходимо да се предвидят изводи за захранване на осветлението зад самото огледало.

Импровизациите са напълно разрешени, стига да се спазват някои основни изисквания за безопасност. Определящо при избора на осветителни тела за баня е тяхната защита от вода, конденз и всякакво друго проникване в корпуса, където са самите лампи и токопроводящи части. За улеснение на потребителите и производителите на осветителни тела е създаден стандарт според който всяко осветително тяло се маркира с IP и две числа – или тъй нареченият клас на защита. Проверете в таблицата с означенията на индексите и тяхното обяснение.
За да не се затормозяват потребителите с излишна техническа информация, се използва схема на хипотетично помещение – баня.

Същата скица е разделена на зони, според местата на осветителните тела и предпазването им от директен контакт с вода. Изобразени са препоръчителните размери на зоните, определени с числа 1, 2 и 3. Както се вижда – най-високо е изискването за зона 1, поради близостта с течаща вода и опасността от директен допир до лампите.  Изискването по стандарт е минимум IP65. В зона 2 минимума на защита е IP44, това са повечето осветителни тела за баня и мокри помещения. В зона 3 , изискванията са минимални, IP20, това е зоната над или до огледалото , когато то е разположено над умивалника и няма опасност от пръскане с вода по лампите.

Имайки предвид тези условия за разполагане на осветителните тела в банята и тяхната защита, може да се създаде индивидуален стил в осветлението на всяка баня. В последните години популярност придоби още един вариант за решаване на осветлението в банята – чрез окачен таван и вграждане на спот осветление или тъй наречените „лунички”. Независимо от факта, че подобно осветление може да се изгради и чрез лампи на мрежово напрежение 220V, е строго препоръчително да се избере вариант на 12V с трансформатор, за да се избегне всякаква възможност за поражение от електрически ток. Инвестицията освен в сигурност, ще бъде и в надеждност и дълъг срок на експлоатация, поради регулиращият фактор на напрежението, което ще се осигури от трансформатора. Цените на тези устройства, се вече почти символични. Халогенните крушки са с мощност от 20W до 50W и осветяват достатъчно силно, като сбора от мощността им трябва да е равна или по-малка от тази на избрания трансформатор. В изложбен център SIRIUS се предлага голяма селекция от луни с кристали , както и такива със защита IP44. Едно от неудобствата е , че заради окачения таван, ще трябва да смъкнете височината на помещението със 6-8 см. От друга страна обаче, може да реализирате общото осветление дори и с много модерните и навлизащи навсякъде – светодиоди / LED /.
Материал: Sirius – IIK

За да останете доволни от своя избор, заповядайте в магазин SIRIUS – най-големият шоуруум в България за осветителни тела и лампи. Тук безплатно ще бъдете посъветвани какво да изберете и кое е най-подходящото за Вас.

Източник: http://www.sirius.bg/