Легендата на майсторите ножари от Швейцария

Реплика на първия нож за швейцарската армия произведен от Wenger през 1901

Това е точна реплика на една от най-големите легенди на швейцарските майстори ножари. Произведен от Венгер през 1901 г. по заявка на швейцарската армия. Този модел се смята за прототип на всички следващи версии на мултифункционален джобен нож, който по-късно се превръща в световно известния швейцарски армейски нож. Тази лимитирана серия от 1893 броя – 1893 е годината на основаване на Венгер – е вярна реплика, произведена по оригиналните чертежи от онази епоха. Всеки модел е комплектован със сертификат и копие от техническите чертежи, запазени в продължение на повече от 100 години.

Оригиналните чертежи, датиращи от Януари 1891, носят официалния печат на Швейцарската Федерална Администрация по боеприпаси. Тези архивни документи са използвани за производството на първия сгъваем нож, поръчан от Швейцарската армия за нейните войници. С тези чертежи, Венгер запазва това, което може да бъде считано като акт за раждане на великия прадядо на Швейцарски армейски нож. Преди известно време бе взето решение в Делемонт да се изработи реплика на първия нож доставен от Венгер за Швейцарската армия. Идеята е да бъде произведена лимитирана серия от 1893 ножа – годината на основаване на фабриката за производство на прибори за хранене Wenger.

Този колекционерски нож е пример за Швейцарско качество, прецизност и майсторство. Всяка част е сглобена и настроена ръчно от майстор ножар. Единствената разлика спрямо оригиналната версия е, че използваният метал е неръждаема стомана и леглото е леко заоблено за да направи механизма по-лесен за отваряне. Чирените са направени от висококачествени вулканизирани влакна, които по късно са заменени с метал, върху който е поставен Швейцарският герб, също както на съвременния модел. Ножът е снабден с острие, отвертка, шило и отварачка за консерви. Историческия принос на този модел е безспорен. Той олицетворява оригиналната версия на Швейцарската легенда за мулти-функционалното джобно ножче.

Целият комплект е поставен в луксозна кутия изработена от дърво и кожа. Направата на кутията е вдъхновена от куфарите на Швейцарската армия използвани по това време. Капакът на кутията може да бъде отворен и закрепен в това положение с помощта на скрити магнити, за да покаже пълния блясък на съдържанието както в хоризонтално, така и във вертикално положение. Всеки индивидуално номериран модел притежава сертификат за автентичност и копие от оригиналните чертежи. Ножовете се продават чрез дистрибуторите на Венгер. 1893-те джобни ножчета са произведени и предназначени за всички клиенти на Венгер, фенове и колекционери. Търсенето на тази ограничена серия, вече далеч надвишава обема на нейното производство.

Реплика на първия нож проектиран от швейцарската армия през 1891 г. и ръчно изработен от Венгер през 1901 г. по оригиналните чертежи.

Сертификатът за автентичност е с включено копие на оригиналните чертежи от 1891 г. Тези документи са подпечатани с печата на техническата секция на Федералната Администрация по боеприпаси.

Кутията е вдъхновена от куфарите на армията използвани по това време. Капакът на кутията може да бъде отворен и закрепен в това положение с помощта на скрити магнити, за да покаже пълния блясък на съдържанието както в хоризонтално, така и във вертикално положение.

Швейцарските ножове на Wenger от серията Heritage можете да намерите в нашия онлайн магазин.