Лий Якока: Махнете правителството от вашия бизнес колкото може по-скоро

PR Kernel

Бившият изпълнителен директор на Chrysler, Лий Якока сподели някои съвети, към тези, които управляват бившата му компания и към хората, които ще поемат бизнеса на General Motors. Единият от тях е: Махнете правителството от вашия бизнес колкото може по-скоро.

Якока, изкусен играч, който се превърна в герой на Америка в началото на 80-те, когато използва заем от над 1 милиард долара в правителствени гаранции за да спаси почти покойния Chrysler, казва в интервю за Associated Press, че правителствената намеса е била здрава мотивация за това заемът да бъде изплатен по-рано от необходимото.

“Те са около вас ден и нощ.Техният контрол е просто много прекален”, казва Якока, който в момента промотира новата лимитирана серия на Ford – Mustang Iacocca. “Ето защо ние изплатихме нашият 10-годишен заем за три години. Ние не можем да се противопоставим на правителството. Бюрокрацията просто ни убива.”

В момента Chrysler и GM са в процес на брутална рецесия и най-лошите спадове в продажбите от четвърт век насам и отделно всеки от тях получава милиарди долари правителствени заеми.

Якока, който е на 84-годишна възраст и живее в Бел Еър, Калифорния, изглежда ужасен от това, че правителството отново се намесва в бизнеса на Chrysler, но според него без пари на данъкоплатците, Chrysler и GM могат да изпаднат в колапс и да предизвикат национална катастрофа от безработица с хиляди загубени работни места.

Той е оптимист, че автопроизводителите от Детройт могат да се възродят и споделя, че има вяра в това, че изпълнителният директор на групата Fiat, Серджио Марчионе ще спаси Chrysler. Якока допълва и това, че е впечатлен как ръководителите на Ford Motor успяха да предпазят от обвързване с правителствени заеми компанията, която е на второ място след GM. Якока казва, че ако сега има възможност би инвестирал и в Chrysler и във Ford, но е загрижен за бъдещето на GM. “Те имат по-сериозни проблеми. Те са просто големи. Те са огромна компания. Техните проблеми са много по-големи от тези на Chrysler”.

Якока, който е уволнен от Хенри Форд II през 1978 г., поема Chrysler при много подобни на днешните обстоятелства. Тогава компанията е произвеждала големи и имащи голям разход на гориво автомобили и е била неподготвена, когато клиентите са се ориентирали към по-икономични возила. В неговата книга от 2007 г. “Къде изчезнаха лидерите?”, Якока казва, че Chrysler тогава е имал само 1 милион долара в брой и е бил изправен пред сметки за погасяване в размер на 200 милиона долара. Подобно на това, миналата година, финансовият шеф на Chrysler заяви, че не може да плати сметките на компанията без правителствена помощ.

Якока дава най-важния си съвет към ръководителите на Fiat и Chrysler: “Грижете се за нашите клиенти. Те са единственото солидно нещо, което имате.”

HTML Version:

Text Version:

Лий Якока: Махнете правителството от вашия бизнес колкото може по-скоро

Article Url: