Липов мед

Както световните информационни агенции твърдят, а и лекари така също, пчелен мед е хранителен продукт, който единствен не се разваля. Смята се, че липовият пчелен мед е от луксозните видове мед. В него се съдържа етерично масло, и в състава му влизат различни алкохоли – фарненсол, алфатичен и др. Пчелните продукти дар безценен са и необходими здравето на организма да се поддържа. Най–разпространеният е полифлорния билков пчелен мед, от полски и планински растения събиран.

Събран пчелен прополис от растенията и в кошера донесен, той всичките си свойства запазва – противорадиационни, противовирусни, противомикробни, противоплесенни… – пчелен прополис има мощно антимикотично и антибиотично изразено действие. Освен това има обезболяващо, дезинфекционно действие и имуностимулиращо.

За да се предпази от плесенясване пчелен прашец, трябва в добре затворени съдове да се съхранява и на сухо място. Лечебната доза е 30-40 грама дневно за възрастни хора, взети на 1-2 часа преди 3 яденета на ден. За профилактика пчелен прашец се приема или поддържащо лечение по 15-20 грама дневно. При деца от 3 до 5 години – по 5-10 грама на ден.

Пчелен мед има комплексни качества – подчертано лечебно действие и профилактично на дихателните пътища, гинекологични заболявания, или на стомашно–чревния тракт. При хронични синузити и ринити, пчелен мед имунната система подобрява. Полифлорния пчелен мед при преумора се препоръчва, с антисклеротично действие е и за общо укрепване на организма е полезен. Основен начин за употреба на пчелен мед е вътрешното му приложение.

Пчелен прополис се използва от хората за профилактика и лечение на много болести. Понижава на холестерола нивата в кръвта и на червените кръвни клетки броя повишава. Много добър лечебен естествен продукт е пчелен прополис, тъй като отговаря напълно на принципа за лекарствата – да не вреди преди всичко.

Пчелен прашец трябва редовно да се приема. Най-подходящото е на два 3-месечни курса провеждане годишно – първият да започне в началото на зимата и да продължи до началото на пролетта, а вторият – от началото на лятото до есента.

Когато се цели да се повлияе в горните дихателни пътища на процеси, е необходимо пчелен мед в устата да се задържи, за да успеят антибиотичните му вещества по-продължително време да контактуват с устната лигавица.