Любопитно за автомобилните гуми

Любопитно за автомобилните гуми

История

Ранни варианти и произход на думата

Най-ранните варианти на гуми са железни обръчи ( по-късно стоманени ), монтирани на дървени колелета, използвани в карети и фургони. И въпреки, че няма връзка между тези „гуми” и автомобилните гуми, интересното е, че именно от тях, или по-точно от процеса на монтиране на металните обръчи на дървените дискове произлиза според някой източници модерната дума за автомобилна гума на английски „to tie” – „tyre/tire”.

Първообразът на модерната автомобилна гума

Първата практическа пневматична гума е била изработена от Джон Бойд Дълноп, шотландец, който я прави за колелото на сина си през 1887 за да го предпази от главоболието, което получавал при карането по неравни пътища. Патента на Дънлоп е деклариран като невалиден заради по-ранен патент на неговия сънародник Робърт Уилиям Томсън . Изобретението на Томсън е патентовано надлежно и самия патент е изключително издържан от техническа гледна точка. Изобретението на Томсън обаче потъва в забрава до момента, в който Дънлоп не възражда идеята. Първите компании производители на автомобилни гуми са създадени в началото на 20ти век и се развиват заедно с автомобилната индустрия. Днес над 1 милиард автомобилни гуми се произвеждат годишно в над 400 фабрики за автомобилни гуми, като тримата основни производителя контролират 60 процента от световния пазар.

Поддръжката на гумите е от изключителна важност

Поддръжката на гумите е от изключителна важност и това се дължи на няколко фактора. Главната причина за повреди при гумите е фрикцията с пътната настилка, която се получава при движение и причинява износване на протектора на гумата.  Щом дълбочината на протектора намалее, гумата е износена и трябва да бъде заменена.  Проблеми, като по-бързо или неравномерно износване могат да бъдат причинени от неправилно налягане на гумите, или неправилен баланс и настройка на гумите. Задължително е гумите да  бъдат балансирани и настроени за да се осигури правилната им експлоатация , да се удължи периода на ползване и да се осигури безопасност и по-добра маневреност при управление на превозното средство.

Препоръчва се измерване на налягането на гумите веднъж месечно защото при гумите има някакво минимално изтичане на въздух, както и промени в климата могат да повлияят на налягането.

Когато ползваме сезонни гуми е препоръчително за по-сигурно и правилно съхранение, гумите да се дават на т.нар. „Хотели за гуми“. По този начин ще си спестим ядовете от съсипани летни гуми например.

Големите 3

Както вече споменахме по-горе, три са компаниите, които държат основен дял от пазара на автомобилни гуми в света:

Goodyear – компанията е основана през 1898 от Франк Сайберлинг и произвежда гуми за автомобили, камиони, джипове, състезателни коли, самолети и тежка изкопна техника. Компанията е наименувана в чест на Чарлз Гудиър, който измисля вулканизираната гума през 1839

Bridgestоne – е многонационален конгломерат основан през 1931 от Шожиро Ишибаши в град Куруме, Фукуока, Япония. Името идва от буквален превод на името на Ишибаши, което значи „каменен мост ( stone bridge )”. В момента компанията е лидер на пазара заедно с Мишелин и Гудиър.

Michelin –  компанията е френска и е основана през 1888 от братята Едуард и Андре Мишелин.  Освен с производството на автомобилни гуми компанията е известна със своите пътеводители, звездите за категоризация на ресторанти, които дават и най-вече със своята емблема „човекът на Мишелин”.

Сервизи за гуми Point S – Една от най-големите в Европа има голяма мрежа сервизи и в България. Предлага пълен набор от услуги свързани с автомобилните гуми:

  • изправяне
  • балансиране
  • ремонт
  • ротация на гуми
  • контрол на налягането