Малко информация за боксовите ръкавици

Използването на боксови ръкавици сред трениращите бокс и бойни изкуства е широко разпространено тези дни. Тяхното предназначение е да намалят нещастните случаи и контузиите на ринга. Днес, както за професионално занимаващите се, така и за любителите на бойните спортове, има голямо разнообразие от боксови ръкавици на пазара.

За боксьорите най-важната част от спортната екипировка са боксовите ръкавици. В първите етапи на боксовите прояви, от атлетите не се е изисквало да носят ръкавици. В древна Гърция и Рим бойците никога не са носили ръкавици и срещите понякога са завършвали със смърт. С течение на времето нуждата от ръкавици става задължителна в стремежа да се намалят контузиите на ринга.

Стандартните боксови ръкавици покриват цялата ръка на боеца и се простират на около 10 – 12 сантиметра нагоре по ръката. Изработени са от кожа – цяло парче, което покрива четирите пръста от ръката на боксьора. Има и втора част, която покрива и палеца. Някои модели ръкавици използвани в САЩ са изработени без специалната защитна част за палеца. Освен коженото покритие, ръкавиците се изработват със специален запълващ материал, за да се абсорбира силата на удърите и да предпазва както ставите на ръката, така и лицето на противника. Теглото на ръкавиците варира от 6 до 14 oz. Като цяло с по-тежки ръкавици е по-трудно да бъдат държани ръцете в гард по време на бой, когато бойците са изморени. Първоначалното предназначение на боксовите ръкавици е да пазят ставите на ръцете на боеца, който ги носи. През последните години качествата на запълващите материали се повиши и така се повишават защитните качества на ръкавиците. Първите модерни боксови ръкавици са тежали 8 oz. Напоследък, за да се повиши сигурността, ръкавиците използвани в повечето спортни събития тежат 10 oz. Боксьорите все още ги носят заради същите причини както и преди – да предпазват собствените си ръцете си и опонента от лек нокаут. А допълнителния материал, който е за смекчаване на удърите, принуждава бойците да използват в играта си и стратегия, вместо чисти физически качества.

Боксовите ръкавици са важен елемент в бокса, защото те променят играта и внасят в нея елемента на стратегия. В традиционния бокс основната цел е използвайки ръцете си да нокаутираш противника. Основната техника в бокса е чрез удъри с ръце да поразиш противника с колкото може по-голяма сила. Понеже ръцете имат твърди кости, които могат да нанесат поражения по меката тъкан на лицето, използването на ръкавици е важно за ограничаването на контузиите. Те позволяват на боксьорите да нанасят удъри с по-голяма сила от нормалното по време на тренировки, с минимален риск от наранявания.

Целта на въвеждане употребата на ръкавици е да се намалят честите нокаути. В следствие на употребата им боксовите мачове стават по-дълги и започва прилагането на стратегия в играта. Като цяло ръкавиците са изиграли важна роля в еволюцията на този спорт за начина, по който го познаваме днес. Боксовите ръкавици са неразделна част от спорта бокс и той е еволюирал покрай употребата им.

Много спортни стоки, екипировка за бокс и бойни изкуства, както и боксови аксесоари, ще намериш в нашия онлайн магазин.