Маратонки за бягане – какво трябва да знае всеки

Бягането е просто упражнение, което всеки може да прави. Не е необходима специална екипировка, не е необходимо да ходите на уроци. Единствено имате нужда от силна воля и свободно време. И чифт маратонки за бягане, разбира се!

Много хора не обръщат никакво внимание на спортните обувки, които използват за бягане. Понякога използват маратонки за тенис, за баскетбол или всякакви спортни обувки, които са подходящи за някакъв друг спорт, но не и за бягане.

Това не е много разумно!

Замисляли ли сте се защо ще проектират определен тип маратонки за определен спорт? Това е защото са проведени много изследвания обхващащи почти всички аспекти на конкретната дейност, като удобството и здравето.

Така че конкретно за бягането е добре да използвате обувки за бягане.

Този тип маратонки са специално проектирани да предпазват крака от специфичното натоварване, което се получава от бягането. Обикновено при тях петата е леко повдигната, за да се намали стреса върху Ахилесовото сухожилие. Още и пространството за пръстите на крака е по-голямо, имат повече подобрения за поглъщане на удара и по-добре обхващат крака. Не на последно място те са направени да бъдат по-меки.

С използването на маратонки за бягане вие ще намалите вероятността от възникване на контузии.

А най-добре е ако имате два чифта такива маратонки, вместо един. Така че ако ги намокрите, когато бягате в мокро време, ще имате под ръка един сух чифт.

Ако планирате да си купите спортни обувки за бягане, направете го в края на деня. Или пак по това време измерете крака си, за да определите размера, който носите, ако ще ги поръчвате от онлайн магазин. Това е защото по това време вече краката ви са малко подпухнали. А понеже и бягането също ги прави да подпухнат, най-добре е ако сте предвидили този ефект.

Купете си добри и качествени маратонки. Помнете, че те ще са единствената защита за вас и вашите крака от асфалтовия път, по който бягате. Така че е оправдано похарчването на малко повече пари.

Най-добрият момент да замените старите си маратонки е след цяла една година употреба. Тази сметка излиза само ако ги използвате единствено за бягане, не за други дейности. Или друг показател за това, че е настъпило време да помислите за нов чифт е, когато започнете да се чувствате неудобно носейки ги. Ще започнат да ви излизат мазоли и мехури, ще ви болят ставите и т.н. А необръщането на внимание на тези знаци може да доведе и до много по-сериозни контузии и наранявания.

Така че най-добре обърнете внимание на това с какви маратонки бягате, за да сте сигурни, че този спорт ще ви носи само положителни резултати.