Маркетолозите като златотърсачи

Често когато мисля за работата си като човек занимаващ се с маркетинг откривам прилики със златоръсачите. Ще се опитам да обясня тези приликите според мен и какво може да научим от златотърсачите.

В какво се състои работата на маркетолозите? Най-просто казано целта е да се откриват нови клиенти и да се задържат старите. Всеки клиент е златна песъчинка за нас, която ни носи печалба. Златотърсачите имат същата цел да откриват златни песъчинки. Златотърсачите и хората занимаващи се с маркетинг за да постигнат своята цел – откриване на златни песъчинки трябва непрекъснато, постоянно и упорито да търсят.

Всички сме гледали филми и сме чели за Златната треска, когато хората от цял свят полудяват по търсенето на злато в Америка. Толкова много хора пристигат в страната на неограничените възможности, а толкова малко успяват да открият злато и да забогатеят. Какво можем ние да научим от успелите златотърсачи?

Според мен основното е постоянството и непрекъснатото експериментиране. Това, което правят златотърсачите е символ на тежка ежедневна работа, при която резултатите не идват веднага. Изисква се постоянство и търпение да откриеш златните песъчинки. Естествено най-важното е правилното място където да търсиш. Мисля, че с времето в резултат на опита би трябвало да успяваме да открием все по-лесно точните места където има златни песъчинки.

Това, според мен е много близко до идеята за маркетинга. При нас също резултатите не идват веднага. За да се постигнат е необходимо доста работа да се свърши или казано с терминологията на златотърсачите доста пясък и вода трябва да се пресее. А точното място, където да търсим е свързано с правилното сегментиране на целевите ни клиенти.

Ако си златотърсач и искаш да успееш трябва всеки ден да търсиш, да не се отказваш и да си готов непрекъснато да експериментираш с местата където търсиш и начина, по който търсиш за да откриеш своите златни песъчинки. Това доста добре изразява и моя подход в маркетинга. Вярвам, че непрекъснато трябва да се експериментира и да се търсят нови начини да се прави маркетинг и да достигаме до нови клиенти. Човек не трябва да се задоволява с традиционните и всеизвестни начини, чрез които се прави маркетинг. Трябва да търсим нови и различни методи за да разпространим идеите си за своите продукти или услуги.

Някои ще каже, че всичко е измислено, но аз няма да се съглася. Има толкова много възможности, чрез които можем да правим маркетинг, просто трябва да се напънем, да имаме смелост да бъдем различни и да поемем риска от евентуални грешки. Традиционните методи са станали известни и традиционни, защото са били ефективни, но дали са такива и сега. Когато определен златотърсач открие златни песъчинки на определено място, чрез определена технология мълвата за неговия успех се разнася светкавично и за отрицателно време всички пристигат на това място и копират тази технология. Колкото повече хора търсят на едно място толкова по-малко вероятно е ние да успеем. Така сме принудени да открием нов начин, по който да открием своите нови златни песъчинки.

Развитието на информационните технологии и интернет промениха изцяло начина, по който се прави маркетинг. Сайтовете, блоговете, социалните мрежи, on-line медиите, форумите, каналите за видео споделяне и т.н. изравниха условията при, които се прави маркетинг и дадоха възможност на хората лесно да се откриват и сдружават в различни клубове, групи, организации и т.н.. А за готините марки и търсещите маркетолози това е достатъчно да ангажират и както казва Сет Годин да поведът своите последователи. Имаме възможност да говорим директно на своите клиенти/последователи. Това са само on-line възможностите, а има толкова мното и off-line възможности. Например, защо да не напишем и книга, в която да разкажем за нашия различен стил и философия на бизнес….

Вярвам, че възможностите са толкова много, колкото имаме желание да открием. Трябва да излезем от стандартното мислене, че маркетинг се прави само с реклами в ТВ, радио и списания, брошурки и каталози, и за да успееш трябда да направиш реклами със страхотно крещящ дизайн. Аз вярвам, че съществуват неограничен брой други вазможности, чрез които да разпространим идеите си за своите продукти и услуги. Трябва само неперкъснато да ги търсим, да експериментираме и резултатите няма да закъснеят.

„В маркетинга важното е не да надхарчим конкурентите, а да ги надмислим.“ Марк Хюз.

Ще ми е приятно ако споделите нетрадиционни методи, с които правите маркетинг и да се получи интересна дискусия, в която да се родят нови идеи.

Блога по маркетинг на Стефан Русев