Мека мебел

Едва ли има човек, който е обзавеждал жилище и не се е сблъсквал с изключително разнообразните цени на меката мебел. Възниква логичния въпрос – защо едно и също нещо се предлага на толкова различни цени?

В тази статия ще напишем основните разлики в техническите характеристики на меката мебел.

Видове пълнежи на меката мебел!

В масовия случай за пълнеж на седалката се използва пенополиуретанова пяна или т.н. дунапрен. За съжаление познанията за дунапрена при масовия потребител се изчерпват до самото наименование “дунапрен”. Основните характеристики на дунапрена обаче, се различават по два критерия – плътност и еластичност. За никого не е тайна, че дунапренът старее като се сляга. Използването на различни типове плътности, позволява това слягане да се получава в различни периоди от началото на амортизацията на меката мебел. Основно в мебелното производство се използва дунапрен с плътност от 25 кг/м3 до 30 кг/м3. Какво обаче се получава, ако някой “добросъвестен” производител монтира 18 кг/м3? Слягането при този дунапрен е с 3 до 4 пъти по-бързо от стандартния. Лошото е, че няма как да го проверите. Нали е скрито под дамаската, а пък и да го видите – дали бихте го разпознали? Извод: ако диванът е направен от стандартен дунапрен, колкото по-твърд, толкова по-дълъг живот има.

Втория основен тип пълнеж е т.н. HR дунапрен. Съкращението произлиза от превода от английски highly elastic – високо еластичен. При него плътностите започват от

30 кг/м3 нагоре. Специфичното при него е, че макар и с по висока плътност дунапренът е доста по-мек. Слягането обаче е отнесено доста назад във времето и животът му е с поне няколко години повече от стандартния. Възниква обаче въпроса, когато купувам мека мебел и дунапрена е мек, дали дунапрена е мек защото е високо еластичен или защото е от по-ниската плътност на стандартния. За съжаление гаранция за това няма. Едиствено може да разчитате на добрата дума на търговеца. Може би един от критериите е да проучите цените в няколко магазина и ако тази мебел ви я предлагат с пълнеж от високо еластичен дунапрен, а цената е от най-ниските, най-вероятно ви подвеждат.

Има и трети тип пълнеж – пружините. За една част от клиентите пружината си остава класика, защото това е бил единствения вариант при производството на дивани в миналото. Наистина този пълнеж продължава да се намира на пазара, макар и рядко. Това обаче не значи, че всички дивани и канапета с пружини са с високо качество. Обърнете внимание колко вида пружини се предлагат при матраците и ще разберете какви разлики може да намерите и при този сегмент. За разнообразието от матраци очаквайте скоро поредната статия.

Дървен материал и видове плоскости!

Дървения материал основно е иглолистен или т.н чам. Разбира се подбора на дървения материал също е от голямо значение, най-малкото защото летви с чепове като най-слабо звено трябва да се отделят и изхвърлят. С риск да се повторя, дървеният материал е скрит и няма как да се провери предварително. Изходът от това положение е да изисквате гаранция за меката мебел, с която производителят удостоверява , че при възникнали дефекти ще отстрани проблема за негова сметка. Повечето производители (или поне голяма част от тях) не възразяват относно подадената рекламация, но обърнете внимание, че при повтаряне на дефекта на същото място, най-вероятно ще ви посочат изискванията за употреба и повярвайте все ще намерят как да ви откажат рекламацията. В крайна сметка един диван не е предвиден, че детето ще скача върху него!

По рядко срещано е буковото дърво. При него здравината е два до три пъти по голяма. Цената обаче на този материал е доста висока, така че комбинацията от чам и бук на опорните места е най-подходяща от гледна точка на разумния компромис.

Плоскостите са разнообразни, но и с различни показатели. Основно те са фазер, OSB, ПДЧ и шперплат. OSB плоскостите са пресовани ориентирани дървени частици слепени с устойчиво лепило. ПДЧ-то (талашит) е същия тип плоскост, но частиците са ситно накълцани. Шперплата е многолистова дървесина, където се редуват фурнир и ситни частици слепени с лепило. Здравината на тези типове плочи е в пъти различна, съответно и цените им имат огромна разлика. Препоръчвам шперплата като най-устойчив и здрав материал, но едва ли ще намерите производство базирано изцяло на този тип плоскости. Най-важното в случая е да се монтира шперплат на основните седалищни и леглови места, защото това са местата, които поемат голяма част от тежестта.

И на последно място, но не по важност, е дамаската. Цените на дамаските варират от 4 лв на линеен метър до над 50лв на л.м. Моят съвет е да подбирате дамаска от ценови диапазон между 10 и 35 лв, защото те са най-масови и избора на цветове и материи е най-голям. От гледна точка на здравината, има много разнопосочни сигнали, т.е. клиенти, които са доволни от дадена материя и такива, които се оплакват, че дамаската се е изтъркала на 2-рата година. Забележете, никой производител не дава гаранция за дамаската, включително и за по скъпите материи.

Надявам се да съм отговорил на основните въпроси, които човек си задава в такава ситуация. Имам и самочуствието, че всички мои клиенти получават тази информация с оглед на най-добрия избор на техните мебели.

Ако смятате, че статията ви е била полезна или имате допълнителни въпроси моля посетете нашия сайт www.mebelinipes.com