Мел Гил за неизказаните тайни в Тайната

Разговор на българския писател и журналист Димитър Божанов с американския писател и психотерапевт д-р Мел Гил, автор на бестселъра Метатайната. Именитият лектор пристига у нас на 28 май за Деня на позитивното мислене. Ще го отбележим с целодневен семинар на д-р Гил в зала 1 на НДК. Цените на билетите са триумфално ниски! Най-много са най-евтините билети – от 20 и 30 лева.Това е най-достъпният семинар с лектор от такъв ранг, правен до сега в България.Виж повече информация на www.metatainata.com.

Признавам, че когато за пръв път чух за книгата и филма „Метатайната”, подходих към тях подчертано скептично. Като човек, посветил цялото си време и енергия на разбулването на „тайните” за смисъла на живота, претенциите за разкриване на още по-дълбоки тайни от онези, които вече знам, ми се струват леко преувеличени на първо четене. И аз си имам его. Пък и в общи линии знаех точно за какво става дума в т.нар. „метатайна”.

Седемте херметични закона не са загадка за никого. Известни са и на философията, и на историята от векове. От другаде обаче се оказа, че извира енргийната мощ, която съпътстваше издаването на тази книга в България. Не от сухата информация за принципите на митичния Хермес Трисмегист, а от аурата на посредника, от харизмата на д-р Мел Гил – автор на книгата и филма и, както щях да разбера в последствие, жив посланик на всемира, поел по шарените пътища на планетата ни на важна просветителска мисия.

Издателите ми от Бард ме запознаха с него още в деня на първата му пресконференция в Кемпински. Бяхме планирали интервю. Първите ми впечатления от този забележителен човек бяха свързани с приятелите му. Оказа се, че известният психотерапевт и писател е личен приятел с някои от най-големите имена на световната сцена на личностното развитие и духовното израстване. Всички помнят белокосия чичко Боб Проктър от „Тайната”. Той е може би най-прочутата фигура в бранша. Оказа се, че с Мел са приятели още от годините, когато Боб не е бил световноизвестен мултимилионер. Д-р Гил се познава и с другата голяма звезда от „Тайната” Джо Витале – един от най-прочутите хипнотерапевти на планетата и маркетингов експерт. В групата на личните приятели на Мел се оказа и мегазвездата Джак Канфийлд – автор на култовата поредица „Пилешка супа за душата”, продала над 130 милиона копия по света.

Стана ясно, че тъкмо именитите дружки на Мел са основните вдъхновители на Метатайната. След зашеметяващия успех на филма и книгата на Ронда Бърн, другарите почувствали, че не са си казали всичко. „Боб ми сподели, че са записали над 2 часа лента с негово участие, а във филма са намерили място едва десетина минути”, казва Мел Гил. „Боб беше останал с усещането, че твърде много информация е останала недоизказана в „Тайната”. Искаш ли да поправим това, казах му. Разбира се, отвърна той.” С тези думи д-р Гил описа раждането на идеята за Метатайната.

Авторът сподели още, че имат общо над 16 часа снимачно време по метафилма и след старта на американската кампания, ще пуснат цялото съдържание безплатно в нета, за да не остане нищо скрито покрито.

Поканиха ме на интервю с него в лоби бара на Кемпински. Бях си забравил диктофона, но за щастие преводачката на Мел изяви желание да води бележки по разговора, така че благодарение на нея сега мога да споделя някои наистина любопитни подробности от срещата ми с Мел.

Разбира се, най-интересно ми беше преживяването му отвъд. Д-р Гил имал сериозен инцидент, когато бил на 19. Паднал в пещера, когато бил на екскурзия из някакви джунгли. На операционната маса умрял и се върнал чак след 19 минути! Ампутирали ръката му. Той пък имал какво да разкаже, защото 19-те минути му се сторили като няколко седмици.

„Посрещна ме високо същество от светлина. И въпреки че виждах, че е много по-голям от мен, имах чувството, че мога го гледам от неговото ниво. Дадоха ми да разбера, че не ми е дошло времето и ще се връщам. Помолих ги обаче да остана и да ми покажат за какво става въпрос. Нямаше никакви колебания. Съществото веднага ми позволи.” Горе-долу така започнало преживяването на Мел в отвъдното.

„Първо влязох в алея на спомените. Виждах различни картини от живота си до онзи момент. Видях един приятел, когото бях бутнал по стълбите в училище, когато бяхме деца. Кадърът се разкри пред мен и видях как променям съдбата му с тази детска шега. Бъдещето и миналото му ми се разкриха. Видях как той е трябвало да стане лекар, но след този инцидент, понеже си ударил главата, съдбата му се прменила. Видях как линията на живота му прави завой и поема в друга посока. Днес той е свещеник. Разбира се, това е трябвало да стане. Трудно е да се обяснят тези неща. Всичко става както е писано. После обаче се озовах на неговото място, гледах през неговите очи. Видях как се бутам по стълбите и усещах всичко. Усетих болката и кръвта по челото, почувствах унижението, което приятелят ми е изпитвал в онзи момент. Интересното е, че не беше негативно преживяване, но минах през цялото събитие от негова гледна точка, макар да осъзнавах какво се случва.”

„Значи е истина това с алеята на спомените!”, удивих се аз. „О, да. После срещнах жена на улицата. Помнех я. Бях се опитал да ? дам пари. С моето християнско възпитание си мислех, че като давам пари на бедните, със сигурност ще отида в рая. Та, подхвърлих ? пари, но тя ги отказа. Аз се ядосах, защото ми прецакваше пропуска за рая. Отидох и ? кипих храна. Занесох и я. Тя просто я взе и започна да яде, без да каже нищо. След това извендъж бях на нейно място. Можех да чуя мислите ?. Видях се как си подхвърлям парите, а тя си мисли: „Момче, аз не съм просякиня!” Оказа се, че се е скарала със сина си и гордостта ? я накарала да се изнесе, макар да няма къде да отиде. После видях през нейните очи как си взимам парите и сякаш някаква невидима ръка ме хваща и ме води до магазина за храна. После ме връща обратно при нея. Узнах също, че след като се наяла с храната, която ? купих, жената отишла при сина си да се помирят. Видях и нейната линия на живота как се променя пред очите ми. Представяш ли си през какво минават личности като Хитлер в алеята на спомените?”, провокира ме Мел.

Ако всичко това ми го разказваше някое приятелче или бг ясновидец, никога не бих повярвал. Но информацията идваше от устата на световно известен писател и психотерапевт с издания и клиенти по цялата планета. С други думи, човекът не се шегуваше. И сякаш тази история не беше достатъчна.

„Веднъж Бог ме извика на среща”, подхвърли Мел и това за малко да ми дойде в повече. Негов приятел – учител и спортен треньор, го срещнал един ден и му заявил: „Мел, Бог иска да се срещне с теб и ми каза къде да го чакаш”. Самият д-р Гил се усетил леко смутен след тези думи, но познавал добре човека, който му ги казва, така че го подканил да продължи. „Бог иска да се срещнете в една църква в Чикаго.” Казал му и името на улицата, както и че на църквата има символи, които само Мел щял да разпознае. Това, което наистина изненадало д-р Гил бил фактът, че приятелят му никога не е ходил в Чикаго, нито пък е имал представа, че Мел някога е живял там, а го изпратил на собствената му улица. Опсал и църквата, сякаш я е виждал. Бог му я бил описал. Дори обяснил на Мел как да стигне до там, което наистина преляло чашата.

Д-р Гил се озовал на мястото в уречения ден и бил удивен да установи, че църквата била Сейн Клер – първата последователка и ученичка на свети Франциск от Асизи – патронът на франциския орден. На църквата пък били изобразени масонски символи. Самият Мел се оказа франкмасон 33 степен – най-високата. Затова щял да разпознае символите.

Влязъл в църквата и чул глас. Огледал се, да не би да е от тонколоните, но вътре нямало никой. Гласът му казал само едно: „Целият свят е твое семейство.” Последвало ново трансцендентално преживяване, при което д-р Гил видял на лента живота на двете си деца от раждането до смъртта им, някъде в бъдещето. Аз лично не мога да си представя как се чувства човек, когато разбере какъв живот ще живеят децата му и кога и от какво ще умрат. Самият Мел казва, че целта на Бог била да му покаже, че децата му не са негова собственост, че всички деца са като негови деца, защото на тази планета сме само братя и всички сме свързани и сме деца на създателя, а той има добър план за всеки от нас.

Разговорът ни с Мел Гил продължи дълго. Не приключихме и на прощалната вечеря следващия ден. Много неща ми разказа този удивителен човек. Разбира се, обсъдихме и глобалната промяна в съзнанието на човечеството, която се случва днес. Според Мел за всичко си има причина и макар да живеем, обречени да правим избори във всеки един момент, на едно друго ниво всичко вече се е случило и в известен смисъл и предопределено да се случи точно както го преживяваме. Според него това е основната цел на способността ни да забравяме – така минаваме през филма, наречен живот, като през уникално и неповторимо преживяване.

Ще ви оставя да помислите над интересните истории, без да давам оценки, защото няма смисъл. Ако искате да поговорим по-подробно за всичко това, заповядайте на някой от семинарите ми или на някоето от представянията на книгата ми „Кафе за събуждане” из страната. Ще се радвам да ви видя на живо и да чудя въпросите ви по всички теми, които ви идват на ум. Ще кажа само, че дста вода изтече с човешката еволюция и беше крайно време да отворим очи за някои реалности, които по странна причина сме свикнали да приемаме за нереални. Но, приятели, духовният свят съществува тук-и-сега, независимо дали вярвате в него или не. Дълбоко в себе си знаете, че е точно така. Не се страхувайте да си задавате въпроси.

Нали знаете, когато за пръв път се случи нещо, то е инцидент. Когато се повтори, става случайност. Но случили се за трети, четвърти или пети път, очевидно наблюдаваме тенденция, закон, истина. Преживяванията близки до смъртта, както и различните трансцендентални усещания и видения не са новост за планетата ни. Милиони са хората по света, които докладват. Аз се запознах с един от тях лично и съм безкрайно благодарен на създателя за тази въможност.

Димитър Божанов