Меркел спаси Опел от участта на Дженерал Моторс

Хиляди от работниците на Опел в Германия въздъхнаха с облекчение след осъществената в последната минута сделка за спасяването на бизнеса на Дженерал Моторс в Европа. Германските работнически съюзи винаги са подкрепяли придобиването на дяла на Дженерал Моторс в Европа от австрийско-канадската компания Магна Интернешенъл. Съюзите гледат на Магна като иновативна компания, която е представила най-добрия план за сигурността на Опел в дългосрочен аспект. В централните офиси на компанията в град Рюселсхайм, близко до Брюксел, работниците се прегръщаха с приятели и колеги извън фабриката, когато в събота беше обявена новината за сделката. Много бяха изненадани от хода на германското правителство за запазването на автопроизводителя Опел, точно преди компанията майка, американската Дженерал Моторс да се сгромоляса.

След маратонските преговори в петък вечерта, германското правителство одобри плановете на австро-канадския производител на автомобилни части Магна да поеме бизнеса в Европа на Дженерал Моторс. Канадската фирма ще е собственик на 20% от новата група, най-голямата руска кредитна банка Сбербанк ще има дял от 35%, Дженерал Моторс ще запазят 35%, а работниците в Опел ще притежават 10%.

Сделката, която предпазва парите на германските данъкоплатци да не изчезнат в изпразнената хазна на Дженерал Моторс, беше спасително въже, което малко германци очакваха. В миналото, консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, беше против държавната намеса в икономиката. Но след като глобалната криза удари германските фирми и рецесията постави на колене няколко банки, Меркел предприе мащабен обратен завой. Първо беше спасяването на компанията за жилищни кредити Hypo Real Estate, след това частичната национализация на втората по големина банка Комерцбанк. Не трябва да се забравят и двата фискални стимулиращи пакети, целящи да дадат летящ старт на най-голямата икономика в Европа. С оглед на това, че през септември предстоят избори, и изглежда ясно, че Меркел не иска да остане в историческите книги като канцлера, който е съкратил хиляди работни места в един от най-старите производители на автомобили в страната. Меркел дори подмина и избута встрани критиките и несъгласията в нейния кабинет.

Икономическият министър Карл-Теодор цу Гутенберг, критикува сделката за спасяването на Опел и заплаши да се оттегли в петък вечер, когато беше надвит. Гутенберг, изгряваща звезда в коалиционното правителство на Меркел, предложи да се дискутира възможността Опел да обяви несъстоятелност и обвини правителството, че рискува милиарди за краткосрочно решение. “Има опасност държавата да бъде изнудвана, ако е прекалено щедра, дори и само в един случай”, заяви Гутенберг пред вестник Welt am Sonntag в неделя.

В крайна сметка, канцлера пое по собствената си посока. В събота, радостната Ангела Меркел проведе пресконференция в Берлин за да анонсира постижението. Нямаше прикриване на нейното задоволство и облекчение. Тя заяви: “Тази сделка е истински шанс за служителите на Опел. Те не са отговорни за тази криза. Трябва да се обвинява лошото ръководене на Дженерал Моторс в САЩ”. Меркел разкри и това, че в петък е провела телефонен разговор с президента Барак Обама, точно преди да започнат последните разговори по сделката и това е помогнало за нейното сключване. “Поради тази специална структура (Дженерал Моторс / Опел), разговорите бяха истински тест за трансатлантическите отношения”, заяви Меркел.

Но работниците от фабриките на Дженерал Моторс в Европа са в неведение какво значат тези планове за тяхното бъдеще. Опел има около 26 000 работници в Германия, почти половината от работната ръка на Дженерал Моторс в Европа, която възлиза на 55 000 души. С Германия начело в процеса на преговорите, политиците и търговските съюзи в другите европейски държави смятат, че новият инвеститор Магна, заедно с неговите руски партньори, ще запази работните места в Германия, за сметка на тези в другите страни. “Изглежда, че ще има по-тежки преговори между Дженерал Моторс – Европа и Магна”, казва Клаус Франц, директор на работническия съвет на Опел. “Пред нас се очертава много каменист път. Ще има съкратени работни места, но ние се надяваме че можем да предотвратим евентуалния излишък на работна ръка и затварянето на фабрики”, допълни Франц.

Освен в Германия, Дженерал Моторс има фабрики и в Белгия, Испания, Полша и Великобритания. Не е ясно дали Магна ще затворят двете фабрики на Воксхол в Лутън и Елисмер във Великобритания, които имат 5000 работници. Британският бизнес секретар лорд Манделсън изрази недоволство, че Магна са били “неясни и неопределени в техните намерения и бизнес планове”. Появиха се въпроси и за устойчивостта на Магна, които също бяха ударени силно от кризата. От Магна заявиха по време на преговорите, че вероятно ще съкратят 10 000 работни места в Европа, 2500 от които в Германия, но обещаха, че четирите фабрики на Опел в Германия ще продължат да функционират. Фабриката на Опел в Бохум може да бъде засегната най-лошо – там под заплаха са 1800 работни места. “Ще има реструктуриране и това е неизбежно, защото имаме свръхкапацитет в Европа. Този излишък трябва да бъде коригиран, но реструктурирането на значи автоматична загуба на работни места”, заяви Йорг Шрот, говорител на Опел и Дженерал Моторс – Европа.

Лидерите на германските профсъюзи заявяват, че другите европейски държави ще играят роля в бъдещите преговори с Магна за процеса на преструктуриране. “Имаме нужда от общо европейско решение и аз съм сигурен, че други европейски държави ще излязат с финансови гаранции за в бъдеще, когато новата група под шапката на Магна се придобие нов вид”, допълва Клаус Франц. Но може да отнеме и месеци преди работниците на Дженерал Моторс в Европа да разберат какви точно са плановете на новите собственици да бъдещето.

Материалът е преведен от TIME Magazine и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Тристана Мур

HTML Version:

Text Version:

Меркел спаси Опел от участта на Дженерал Моторс

Article Url: