Метални конструкции – екологичност

Модерните метални конструкции могат отлично да се вместят в разбирането ни за зелени сгради. Начинът на строене и качествата на стоманените здания нареждат металното строителство на челните места по природосъобразност. Ето и няколко заслуги за това престижно място.

Бърз строителен процес.

Конструкциите от стомана се сглобяват. Те не се изливат с бетон, не се редят тухла по тухла, не се чака да свършат химичните процеси в тях и нямат нужда от последващо охлаждане. След като основния метален скелет е готов, остава само да поставите термопанели по стените и покрива, да уплътните пролуките с допълнителна изолация и вече имате основните неща. Трябва разбира се да добавите отводнителни съоръжения, вентилация и други, но вече имате основното. Фабричната сграда разполага със стандартни решения за необходимите допълнения, което ще съкрати сроковете още повече. Бързия строеж ще освободи мястото, което заема и озеленяването ще може по-рано да освежи пространството около новото здание.

Липса на остатъчни отпадъци.

Стоманената конструкция се изгражда като предварително се знае броя на железните колони, броя на фермите и дори броя на болтовете. Нямаме насипни материали, които не знаем дали ще ни стигнат и обикновено се презапасяваме, което често оставя грозни купчини с пясък около постройките. Разсейването на прахови частици също е силно намалено, защото не се работи с цимент, пясък и други материали, генериращи прах. Колоните са просто метални греди и не се нуждаят от кофраж, който след употребата си става напълно ненужен. Добрата монтажна бригада няма да остави след себе си дори и един забравен болт. Образно казано разбира се!

Термопанелите пестят ток.

Без значение дали ще използваме изолация за метална или конвенционална сграда, това ще ви спести доста пари и ще помогне за намаляване на парниковите газове в атмосферата. Изолацията ще ви съдейства и при решението, какво да сложите в помещението. След като имате голям контрол върху температурата вътре в помещението, можете да сте по-уверени при съхраняването на много видове продукти и материали. Сандвич панелите са и своеобразна стена на халето. При поставянето им е важно да бъдат уплътнени пространствата между край на стенния панел и покрива, както и тези около вратите.

Светлоотразителност на термопанелите.

Изолационните панели, особено светлите на цвят, могат да спестят електроенергия със светлоотразителността си. Стените отразяват по-голямата част от светлината, така че ще са ви нужни по-слаби крушки (за предпочитане енергоспестяващи). Знам, че спестеното не е много, но все пак не заслужава да го пропуснем.

Пестим вода.

При монтирането на металната конструкция, не се изискват химични процеси, които имат нужда от вода. Може би проблема не изглежда особено голям, но ако си дадем сметка за мащабите на строителството в наши дни, ще трябва да сметнем и това в разходването на водата. Нека напомни, че строителството генериращо прах използва още повече вода за почистване.

Дълготрайност.

Издържливостта на сградите от метал ги държи здрави много време без качествата им де се влошат. И дори да се появи ръжда или други проблеми има много добри методи за възстановяване и освежаване на метала. Това спестява огромни количества материали, които са направени от производства, отделящи парникови газове. Един цял нов строителен цикъл за нова сграда повтаря отново и разходите за транспорт, което значи още въглероден диоксид в атмосферата. Общо взето честото строителство повтаря всеки път своите замърсяващи цикли. Растителността и водата около терените за строителство често са най-потърпевши. Разгръщането на работната площ всеки път заема своето място върху почвата. Почва, която най-вероятно преди това е била зелена. Дори и да не се прави цяла нова сграда, а само да се реконструира, при бетонните сгради имаме буквално разрушение и много боклук, разпилян наоколо. Някой сметища за строителни отпадъци дълго време остават необлагородени и изобщо не са красива гледка. Понякога се налага големи машини да стигнат до отдалечена работна площадка и това може да коства много дървета и друга растителност. Постоянните обитатели или служители в сградата трябва да я напуснат, докато новата постройка я замени и те са принудени да извършват дейността си на друго място, обикновено много по-отдалечено. Това веднага води след себе си увеличаване на обичайните вреди от транспорт. Дълготрайността на сградата има огромно екологично значение, защото спестява един цялостен строителен цикъл и материали за един цял строеж.

Рециклиране.

Всички метални конструкции се рециклират на 100%. Хубавото при стоманата е, че рециклираните метали са толкова качествени, колкото и нерециклираните, което дава същите достойнства на новите рециклирани здания. Нищо от стоманената конструкция не се изхвърля на сметището. Всичко се преработва и влиза отново в употреба. Трудно ще видите, изхвърлена на улицата метална част, защото хората ги събират и предават на вторични суровини. Това важи с пълна сила и за България.

Дано някой ден всички отпадъци да се връщат срещу заплащане. Като че ли това е единствения начин да мотивираме хората на Балканите да обичат чистотата. Намирането на рентабилни и ефективни методи за рециклиране може да ни изведе на едно по-високо ниво в екологичната ни култура. Металните сгради са вече на това ниво и е време и останалите видове строителство да направян значими неща в тази посока.