Модерни родители

Децата за разлика от възрастните възприемат по-бързо особено нещата, които са им направили голямо впечатление или по някакъв начин нещо е привлякло тяхното внимание. Те попиват буквално информацията, която ги е заинтригувала. За да бъдат психологически подготвени за бъдещето като зрели вече хора, би било хубаво още от малки на децата да им се четат приказки с поучителен характер.

Освен това приказките са източник, които стимулира въображението. А въображението е в основата на творческото мислене. Модерно е още в ранна детска възраст „креативното” мислене да се практикува и изучава. Възможно е значи да бъдем възпитани на „креативно мислене” или по-по нашенски наречено „творческо мислене”. Всички могат да бъдат „творци” стига да живеят в прогресивно общество, прогресивно училище, прогресивно семейство.

Да, семейството е ключовата фигура, от там трябва да се започне. Прост начин и много лесен за модерните родители е да отделят време да четат на децата си преди лягане една кратка приказки. Тук ще отворим една скоба; трябва да се знае, че по-малките деца имат интерес към по-реалистичните приказки, докато по-големите към вълшебните приказки. Не трябва да се заправя факта, че преди да промените приказката (както е в нашият сайт), т.е. да прочетете друг вариант на приказката, детето трябва да е готово за това. Ще поясним:

Децата (главно по-малките), когато става дума за приказки, си остават дълго време консерватори. Иска им се приказката да бъде разказана със същите думи от първият път, приятно им е да разпознават тези същи думи, да ги научават наизуст в първоначалната им последователност, да изпитват същите вълнения, както при първата си среща с тях, в същият ред: изненада, напрежение, възнаграждение. Децата се нуждаят от порядък и сигурност, за това светът не трябва да напуска бързо и внезапно релсите.

Психиката на децата е много крехка и чувствителна. Информацията, която им се поднася трябва да бъде добре обмислена, а когато е представена добре децата могат да слушат с часове. С помощта на приказките на децата им се помага да разберат разликата между доброто и злото, трудностите на живота, за изпитанията които преминават добрите герои и не на последно място това е един прекрасен  и забавен начин за обогатяване на съзнанието и въображението. Въображението е произведено от опита, а приказката е най-лесният и бърз начин за придобиване на опит, опит придобит с времето от много и различни хора. Така опитът на днешното дете ще става по-обширен от опита на вчерашните деца.  За това четете приказки на децата си.

HTML Version:

Text Version:

Защо е необходим на децата да им се четат приказки?

Article Url: