Моторен парапланеризъм

Моторния парапланеризъм е сравнително нова форма аеродинамичен спорт. Той се разви сравнително бързо за кратък период от време и стана един от най-развитите в техническо отношение въздушни спортове практикувани днес.

Поради тази бърза еволюция, поддържането, тренирането и боравенето с екипировката е от първостепенно значение за успех в този спорт.

Моторните парапланери (парамоторите) първоначално са създадени в началото на 80-те години на миналия век. От тогава те са се превърнали в основното средство за летене, което става за лична употреба. Нямате нужда от разрешително, за да летите с моторен парапланер. Можете да го правите като се носите удобно ниско над дърветата или да се извисите на височина от около 3000 метра. Моторният парапланеризъм е идеален начин да се насладите на прекрасната гледка и великолепието на природата. Собствениците на такъв парапланер могат спокойно да го държат в гаража си.

Красотата в това оборудване е, че всеки може да го притежава и да борави с него. Можете буквално за един следобед да научите всичко, което ви е необходимо да знаете за летенето с моторен парапланер. Поддръжката му е също лесна и с основни познания за компонентите му, вие може да я извършвате сами.

Моторните парапланери са повече от личен летателен апарат. Те могат да бъдат използвани за фотография, че дори и като алтернативен начин за пръскане на реколтата – по-евтин вариант на селскостопанските самолети и хеликоптери. Заради възможността да лети на различна височина и ниската скорост, с която го прави, парапланерът е идеален за такива дейности. Настрана от практическите му приложения, това е сериозен екстремен спорт, който набира все повече популярност.

По отношение на поддръжката, тя включва грижите и евентуалните поправки, които може да се наложат да извършите по двигателя. Друго нещо, на което се обръща внимание в сферата на летене с моторен парапланер, е загубата на мощност на двигателя. Това е широко разпространено явление, което може да настъпи по време на полет. При новите модели е много малко вероятно това да се случи. Все пак всякакви други проблеми с управлението и лошото време могат да повишат вероятността за неговото настъпване.

Моторният парапланеризъм е един невероятен начин да си подарите прекрасни изживявания, така че имате ли възможност да го направите, не се чудете много. Със сигурност няма да съжалявате!