Набеденият грешник

КАФЕ, КАФЕ И ПАК КАФЕ

Десетилетия наред тъповати, полуграмотни докторчета хвърляха вината за повечето сърдечни пристъпи върху кафето. Е  да, ама не! Ред научни изследвания, проведени напоследък, недвусмислено доказаха, че консумацията на кафе намалява риска от фатални сърдечни пристъпи! Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата на милиони хора напитка.
И още… Установено е, че хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе, предпазват от хронични болести, включително и от сърдечни заболявания.

Виновник за остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерола, са всъщност мазнините, които се съдържат в зърната на кафето. Тези мазнини нахлуват свободно в организма ни, когато консумираме нефилтрирано кафе, приготвяно в джезве или в кафеварка от италиански тип. Мазнините в кафето могат обаче да се елиминират лесно, като използваме филтри при варенето. Казано другояче, най- здравословно е така нареченото „шварц кафе”, приготвено в съвременна кафеварка. Най- добрата новина е тази: не е установена никаква зависимост между повишеното кръвно налягане и кафето! Особено при умерена консумация от 3- 5 чаши на ден. Кръвното налягане се повишава единствено при приемане на кофеин от т. нар. „чувствителни към кофеин“ хора. Въпреки това при тях повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час. Това не е всичко. Установено е също така, че кофеинът има положителен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората фактор.

Освен това кофеинът действа като общ стимулатор на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или спортни занимания. Той помага на колоездачите или участниците в маратонови бягания да увеличат издържливостта си.