Най-големите и най-малките градове в България

В тази статия е събрана информация за петте най-големи и петте най-малки по население градове в България. Данните са според националното преброяване през 2011 година.

Петте най-големи градове в България

№5 – Русе

Русе се нарежда на пето място сред най-големите градове в България с население от 149 642 души. Русе е пристанищен град, разположен на река Дунав. Градът е наричан „Малката Виена“, тъй като в него има много запазени архитектурни паметници. Настоящ кмет на Община Русе е Пламен Стоилов.

170px-rousse-coat-of-arms-svg_
Гербът на Русе

№4 – Бургас

С население от 200 271 души Бургас е най-големият град в Югоизточна България и на четвърто място в страната. Градът е разположен в източната част на едноименната Бургаска низина. Бургаският залив е най-големият залив по родното Черноморие. Настоящ кмет на Община Бургас е Димитър Николов.

Гербът на Бургас

№3 – Варна

Варна е третият по големина град в България. Населението на града е 334 870 души. Варна е най-големият град в Северна България и по родното Черноморие. Градът е наричан „морската столица на България“ и е много посещаван туристически център. Кмет на Община Варна в момента е Кирил Йорданов.

Гербът на Варна

№2 – Пловдив

Вторият по големина град в родината ни е Пловдив с население 338 153 души. Основни забележителности в града са Античния град и Пловдивските тепета.
Настоящ кмет на община Пловдив е Иван Тотев.

170px-plovdiv-coat-of-arms-svg_
Гербът на Пловдив

№1 – София

София е най-големият град в България и столица на родината ни. Населението на града е 1 204 685 души.
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната ни. Девизът на София е „Расте, но не старее“. Кмет на София в момента е Йорданка Фандъкова.

Гербът на София

След като класирахме най-големите родни градове, известни на всички от нас, сега ще подредим и петте най-малки.

Петте най-малки градове в България

№5 – Клисура

На пето място в класацията за най-малките градове в България е Клисура. Населението му е само 1201 души. Клисура се намира в община Карлово, област Пловдив. Основна забележителност на града е Историческият музей. Клисура е известна със силното си участие в Априлското въстание. Родом от града е революционерът Никола Караджов.

320px-klisura_gledka_ot_sredna_gora
Изглед от Клисура

№4 – Китен

Китен е четвъртият най-малък град в България. Населението му е 940 жители. Китен се намира в Югоизточна България, Община Приморско, Бургаска община. Градчето е красиво и е известен курорт на родното Черноморие.

320px-kiten_street
Улица в Китен

№3 – Плиска

Плиска се нарежда на трето място сред най-малките наши градове. Населението на града е 898 души. Градът е разположен в Северна България, Община Каспичан, Шуменска област. Плиска е първата столица на Първата българска държава. Забележителности на града са останките от първата българска столица и Национален историко-археологически резерват „Плиска“.

320px-pliska-svik
Останки от стария град

№2 – Маджарово

Маджарово е вторият най-малък град в родината ни. Неговото население е 675 души. Маджарово е град в Южна България. Намира се в област Хасково. Кметът на община Маджарово е Милко Армутлиев. Селището е именувано на войводата Димитър Маджаров и е станало град през 1974 година.

bul_d09cd0b0d0b4d0b6d0b0d180d0bed0b2d0be_coa
Гербът на Маджарово

№1 – Мелник

Най-малкият град в България е Мелник с население само 366 души. Намира се в Община Сандански, Благоевградска Област, Югозападна България. Основни забележителности в и около Мелник са Градският исторически музей, Кордопуловата къща, Роженският манастир.

320px-melnik_12-04-2008_037
Кордопуловата къща

Източник на статията: zarodinata.com.