Нанотехнология

Какво е нанотехнологията?

Нанотехнологията e клон на науката и техниката, посветен на разработването, производството и използване на структури, устройства и системи, чрез манипулиране на атомите и молекулите на наночастици, т.е. частици с размер от порядъка на 100 нанометра (100 милионна от милиметъра) или по-малко. За сравнение човешкият косъм е около 80 000 Nm широк. Нанотехнология вече обхваща промишлени сектори, като информационните и комуникационни сектори, но се използва също и в хранителни технологии, енергийни технологии, както и в някои лекарствени продукти и лекарства. Наноматериали могат да предложат нови възможности за намаляване на замърсяването на околната среда.

Нанотехнологиите осигуряват предимства в сравнение с други технологии чрез използване разликите във физичните, химичните и биологичните свойства на обектите на нивото на наноскалата. Нанотехнологията най-вероятно ще промени начина, по който много продукти ще се и вече се произвеждат сега и в бъдеще. Авангардни отрасли като здравеопазването, електроника и науката вече използват нанотехнологии.

Какво означава нанотехнологията за грижата за автомобила?

Нанотехнология ни позволява да създадем продукти, които са по-лесни за употреба (прилага и отрстраняване), които осигуряват дълготраен и чувствителен резултат. Нанотехнология премахва много от проблемите, свързани с традиционни продукти, включително драскотини, дребни наранявания , петна от восък и остатъчни вещества. Задайте си въпроса, какво е това, което можеш да правиш с частици, които наистина се предефинират на микроскопичен ниво? Възможностите са почти безкрайни. От 30-те дружества, регистрирани на Dow Jones Industrial Index, 19 в момента работят по собствени програми, включващи нанотехнологиите. Очаква се пазара на продукти с участието на нанотехнологиите да набъбне до 292 милиарда щатски долара до края на настоящата 2010 година. Тази най-модерна технология е на път да достигне до всеки ъгъл на производството и науката. Медицински изследователи сега използват нанотехнологиите в усилията си да променят ДНК ни в генната терапия, насочени към множество заболявания. В компютрите, лидер Intel използва нано-покритие на определени компоненти за увеличаване на общата площ. Високотехнологичните покрития подобряват топлинното разсейване и заедно с това, общата производителност на конкретната система. Дори производителите на спортни стоки се забъркват в нано играта, както в плувните спортове, така и в ски алпийските дисциплини. Когато става въпрос за грижа за автомобила, предимствата на нанотехнологиите в сравнение с конвенционалните продукти са многобройни. Внедряваните нови продукти за третиране на повърхността на колата, за полиране и защита предоставят безспорни резултати. Чрез използването на по-малки градивни елементи, нанопродуктите попълват по-малките драскотини, като чрез увеличаване на контактната повърхност, се закрепват и придържат по-добре към боята, корто от своя страна води до по-добри и по-дълготрайни резултати. Най-близкият пример, за който можем да мислим е дупка запълвана с пясък, вместо с камъни. Пясъкът е в състояние да запълни всяка контура на отвора, като предоставя гладка, равна повърхност. Нанотехнология също така се използва, за да запазите вашия интериор в основното му състояние.

Изключително важно приложение на нано продуктите имаме по отношение на обработката на стъклата на автомобила. Нанопокритието за автомобилни стъкла създава един много добър отперлващ ефект на водни и мазни течности и улеснява отстраняването на мръсотия, инсекти, например комари, лед и други замърсявания по стъклото. Целта на покритието е запечатаната повърхност да има минимален контакт с частиците на мръсотията. По този начин замърсяването лесно се премахва, без триещи и почистващи химически средства. В резултат на нанопокритието се образува тънко, химически и механично дълготрайно, издръжливо покритие. Ползите са многопосочни. Замръзналите, внушаващи страх прозорци лесно се почистват без да се налага драскане по стъклата, за премахване на леда. Дъжд, киша или вода от автомобилното стъкло се отперлва без проблем. Катранени пръски, маслен филм, наплюто от мухи, растителна смола, чистачката на колата ги премахва без проблем – даже и при упорити замърсявания. Налице е качествено подобрена видимост, което спомага за запазвате пълен контрол над пътната обстановка ! Чистачките на колата стават почти излишни при скорост над 80 km/h.

Предимства:

• Дъждът, снегът и мръсотията се отперлват от насрещния поток на въздуха • По-малко добавки към течността за чистачки и износване на чистачките • Чистачките на колата са почти излишни при скорост над 80 km/h • Силно подобрение на нощното виждане, по-малко заслепяване • Активна безопасност чрез по-доброто отблъскване на водата • Лесно отстраняване на полепналите насекоми и мръсотия • Устойчиво на миещи съоръжения и пароструйки • Нанопокритието е невидимо за невъоръжено око • Може да се употребява за всички лакови бои • Значителна икономия от миещи средства

• Издържа от 1 до 2 години

За допълнителна информация относно приложенията на нанотехнологията при автомобилите прочетете на сайта ни www.carcarebg.net

Поздрави и успешна 2010г. от екипа ни.