Наръчник за така модерните джаджи – таблетите.

Сигурно сте обърнали внимание, че напоследък се наблюдава една истерия в света на джаджите, а именно тази с таблетите. Какво обаче са те? Оказа се, дори че и представителите на IT индустрията не могат да постигнат съгласие. Според някои това е компютър с тъч екран, според друг това е устройство, върху което се пише със специална писалка, а според трети размерът на екрана има значение – джаджата трябва да бъде нещо средномежду лаптоп и смартфон. Всички се надпреварват да ни предложат по-леки и по-тънки устройства, които да ни продадът. Именно за това ние решихме да ви запознаем с основните напътствия, когато решите да си купите таблет или пък да подарите на любим за вас човек.

Какви плюсове имат таблетите? Вече много потребители откриха, че лекия и тънък формат, който притежава таблета е идеален за тези, които имат нужда от нещо повече от смартфон, когато се разхождат, отиват на почивка или докато пътуват в градския транспорт, но и не искат да носят със себе си цял лаптоп. Чудесен е за сърфиране в интернет, докато си седите на дивана или пиете кафе в кварталното кафене. Но преди да станете горд притежател на тази съвременна и най-вече удобна джаджа, трябва да знаете основните неща, на които трябва да обърнете внимание при избирането на таблет:

Размерът.

Разбирасе, всеки иска да има лек, тънък и лесен за транспортиране таблет, но се наблюдават големи разногласия относно най-добрият размер на екрана за този формат. На нашият пазар се предлагат три размера – 5, 7 и 10 – инчови. Някои хора смятат, че 5-инчовия е твърде малък и по-добре да си останеш със смартфона, други пък споделят, че 10-инчовият е твърде голям за таблет. 7-инчовият е най-добре приет. В крайна сметка едва ли ще съществува таблет, който ще е удобен за всички, най-добре е вие да си помислите кой ще ви е най-удобен за позлване.

Паметта.

На IT пазара се предлагат таблети, които имат 16, 32 или 64 GB вградена памет и толкоз, тъй като не може да им се добави допълнителна памет без да закупиш нова и по-скъпа версия на устройството. Но има и други таблети, които имат по-малка вградена памет от 2 и 4 GB, но пък с възможност за допълнителна памет, благодарение на това че имат SD или micro SD слот.

Живот на батерията.

Различните модели таблет-устройства предлагат различен живот на батерията. Издръжливостта на едни е 5 часа, на други 7 взависимост дали възпроизвежда видео с високо качество или изпълнява по-леки задачи.

3G или само Wi – Fi ?

Повечето таблети предлагат и двата варианта. Модели, които са само с Wi – Fi са по-евтини, но разбирасе 3G моделите (които могат да използват и Wi – Fi) предлагат по-голяма гъвкавост. Тук речението изцяло зависи къде ще използвате таблета – вкъщи където можете да се свържете с wireless мрежа, или смятате постоянно да сте навън, в такъв случай е по-добре 3G.

Приложенията. (Апликациите)

Както когато избираме смартфон, така и когато купуваме таблет, трябва да обърнете внимание на приложенията, които ще може да използватте с определената платформа, а те са стотици хиляди за тях.

Наистина доста е сложно да си изберете перфектния за вас таблет, който да съответства напълно на желанията ви. Но не е невъзможно. Изберете внимателно, отделете колкото време ви трябва, и все пак не се притеснявайте – това няма да е покупката на живота ви.