Насоки за купуване на подходяща алпийска екипировка

Скалното катерене и алпинизмът са едни от най-популярните екстремни спортове. Едно от важните неща в тях е катерачното оборудване, което може да ви се струва скъпо понякога, но със сигурност ви се иска да сте сигурни, че купувате само най-доброто, защото искате да се чувствате сигурни без значение от цената. Ако изберете да използвате екипировка, която не е от най-високо качество, вие се поставяте в опасност, тъй като много е възможно екипировката да не издържи точно, когато най-много ви трябва докато сте в планината.

Първата и може би най-важна част от алпийската екипировка, която ще си купите, е въжето. Най-често хората си мислят, че въжето си е просто въже. Но това съвсем не е така. Едно обикновено въже не би издържало на триенето и натоварването, на което е подложено алпийското въже по време на скално катерене. Стандартното въже за катерене е съставено от милиони издържливи нишки, които са оплетени заедно и след това са покрити с други оплетени нишки, които да ги предпазват. След като всичко това е оплетено заедно, се получава едно съчетание от качества, което е много важно за катеренето. Най-доброто от тях е това, че въжето се разтяга и поема тежестта на човека, който е увиснал на него.

Сакът за носене на въже е друга част от оборудването, която е важна. За да е сигурно, че екипировката ви е в добро състояние, трябва да я пазите чиста и суха. За въжето е важно да е чисто. Сакът или торбата за въже ще го пази чисто и сухо докато не го използвате.

Еспадрилите или катерачните обувки също са много важна част от екипировката. Това са обувки предназначени специално за тази цел и подметката им е такава, че да може катерача да стъпва сигурно по скалите. В повечето случай ще ви препоръчат ако сте начинаещ да си вземете еспадрили с връзки. Това е, за да прилепват плътно около краката ви и да не се получава никакво приплъзване. Тези еспадрили обикновено са и с по-дебела подметка, което ще ви спести някои болезнени изживявания докато сте на скалите. Опитните катерачи обаче предпочитат еспадрилите с по-тънка подметка, тъй като това им позволява да усещат по-добре скалата и да имат по-добро сцепление с нея. А това им дава допълнителна сигурност.

Карабинерите също се нареждат сред челните места, ако изобщо има класация за важността на оборудването при катерене. Карабинерът е устройство, което може бързо и лесно да се закача и откача и което ви пази при падания. Карабинерите, които се продават днес са изработени от високотехнологични сплави. С евтини карабинери рискувате те да се счупят в момент, които да се окаже фатален.

Следвайки тези прости насоки, оборудвайте се добре за скално катерене и се забавлявайте като се чувствате сигурни.