Настилки за пътеки в градината

ОТ ЧАКЪЛ, ЕСТЕСТВЕН КАМЪК ИЛИ ДЪРВО СТАВАТ ХУБАВИ ПЪТЕКИ

Трудно u неприятно е ходенето в градината, ако няма добре устроена инфраструктура и подходящи пътечки. Разгледайте нашите съвети и изберете идея за подредба, ако все още нямате готова такава. По-едрият чакъл не е много удобен за ходене, особено ако сте с обувки на висок ток. Ето защо е добре да разположите няколко плочи от естествен камък, служещи като пътечка, отгоре му.

Изберете правилната ширина на пътеката Безспорно оформянето и изборът на материали за външните настилки ни носи голямо удоволствие. Важно е обаче да не забравяте, че освен красива, пътечката трябва да е също така и функционална. Съветваме ви да се придържате към следните няколко съвета: Тлавните пътеки обикновено водят до най-важните точки и места в градината и съответно трябва да са с ширина от 120 до 150 см. Така мястото ще бъде достатъчно за свободно движение на двама души или преминаването с градинарска количка и инструменти.

*Ако използвате пътечката като помоидно пространство за преминаване през градината, са ви достатъчни и 60 до 75 см ширина.

*Най-малките пътечки пък, които са просто връзка между лехите, можете да облицовате само с няколко отделни плочи.

Свободно стоящи настилки: Външните настилки най-често се оформят с каменни плочи, здраво закрепени за земята, или пък с асфалтово покритие. Ние ви предлагаме алтернативен вариант от свободни материали, като чакъл, пясък и естествен камък. Освен че са по-лесни за насипване и монтаж, те изглеждат далеч по-натурално и пасват идеално с декорацията на градината. Чакълът се състои от най-различни по цвят и големина камъчета. Това го прави особено интересен и оригинален като материал. Ако изберете най-ситния формат, имайте предвид, че ще ви е доста трудно да ограничите разпиляването му извън пътечката. Освен това през него по-лесно поникват бурени. Тези недостатъци обаче не могат да помрачат романтичното настроение, ко0ето навява подобен тип настилка.

Тревни пътечки: Ако дворът и градината ви не са прекалено големи, можете да си позволите оформянето на пътечки изцяло от тревен килим. Така ще обедините полянката с пространствата за преминаване, без да се притеснявате, че тъпчете зелените площи. Можете да засадите цветя по краищата, за да разкрасите допълнително обстановката. Единственият недостатък, ако може така да се нарече, на тревните пътечки е, че трябва да се обгрижват и косят редовно. На no-натоварените участъци поставете единични плочи от естествен камък.

Камък, дърво или трева – материалите, с които можете да облицовате пътеките в двора, са най-различни. Така например ако се спрете на камък, то имате избор между естествен камък, бетон, малки твърди плочки или пък големи плочи. При цветовете разнообразието също не е никак малко – предлагат се в почти всички тонове.

ЕТО КАК МОГАТ ДА РАЗЦЪФНАТ СКУЧНИТЕ СИВИ БЛОКЧЕТА

Не подреждайте блокчетата в основа от мазилка, а в легло от пясък. Оставете фуги по един сантиметър между редовете. В случай, че плочите са по-големи, можете да си позволите ширина на междинните разстояния от два до три сантиметра. Добавете малко хумусна почва във фугите. Ако искате да посадите луковични цветя, не поставяйте луковиците между фугите, а под самите блокчета. Засадете предимно ниско растящи цветя, които няма да пострадат при използване на пътечката.