Нациоален протест пред парламента

Утре 14-ти януари  в 11:00 часа ще се проведе национален протест пред парламента.Обществото ни повече не може да се примирява с вялото управление на родината ни. Избранниците ни не оправдаха очакванията и респективно идва протестът срещу сегашните управници.

„Датата, на която депутатите се връщат от едномесечна коледна ваканция, ние, българите ще бъдем пред парламента, за да им покажем, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим!!!“ е само един от призивите, които се разпространяват в интернет пространството.

Заедно пред сградата на „Народното събрание“ ще се съберат асоциациата на млекопроизводителите и на зърнопризводителите, студенти, Ин Витро, Зелените, Учителски синдикат, футболни фенове на различни клубове и много българи. Протестът на студентите ще започне с шествие от Студентски град и поднасяне на цветя пред мястото, където бе убит студентът Стоян Балтов. Шествието ще достигне сградата на Народното събрание, където ще се „събере“ с останалите протестиращи. Ще бъде изготвена декларация с конкретни искания, която ще бъде депозирана в Народното събрание. Исканията ще включват и тези на полицаите, които организираха няколко мълчаливи протеста в края на 2008 година. ДСБ също ще се присъедини към масовият протест, но ще бъде забранено използването на партийни знамена и друга партийна символика. Политиците могат да участват като свободни граждани.

„Целта ни е да обединим обществото за една обща кауза, да има бъдеще за България”, каза Андриана Иванова от Сдружение за развитие и обществен контрол (СРОК.СОС). Тя заяви че се очакват организирани акции в Пловдив и Свищов.“Ние настояваме за смяна на системата, а не на лицата“, заяви Борислав Сандов, член на студентското сдружение „Фрокус“, по повод протестите на 14 януари. „На 14 януари ние ще упражним правото си на контрол на улицата, след като липсват адекватни държавни мерки“, каза Сандов.

Организирането на протеста започна преди две-три седмици по интернет форум, блог пространства и хиляди информационни сайтове, множество коментиращи са заявили участието си.

Автор: Николай Николов