Начини на употреба на билки и лечебните растения

Билките могат да се употребяват и в съвършено сурово състояние, като се стриват на прах (Pulverata) и се смесват с мед (по-рядко се разбъркват във вода). Това е така нареченият билкарски маджун.  Той се взима по една супена лъжица сутрин, обед и вечер преди ядене.  Някои корени приемаме не стрити на малки парче­та, (напр. корен от змийска хурка – по 1 царевично зърно).  Понякога семената и плодовете се приемат в сурово, прясно състояние (напр. семената на Juniperus’a боровинки и др.).

Друга форма за ползване на семената и плодовете са мармаладите и желетата, които се получават само след сваряване (напр. от бъз, шипка, черни боро­винки и др.), или във вид на сиропи, приготвени след сваряване с мед – връхчетата на бора, хвойновия плод, резенето, теменугата и др.

Трета възможност са тинктурите – полезният извлек се получава след като съответната билкова част кисне точно определено време и при определени условия в спирт или спиртна напитка (напр. черни боровинки в ракия и др.)

Чайовете за бронхити, катари, кашлици и др. се правят чрез сваряване на билките и се пият колкото може по-топли (семена от дюли, салеп, цветен планинска чай, ружа, слез, подбел, бъз и др. Обикновено след чая е желателно да се стои на топло. За една чаша чай се взима най често 5-10 гр билка, слага се във вряща вода да кипне до една минута, сваля се от огъня и се оставя да истине до темцежда и се пие на малки глътки. Тези отвари имат благотворен ефект върху здравето ви.

Салеп се приготвя по следния начин:
В 1 чаена чаша хладка вода се слага1/2 чаена лъжич­ка салеп на прах и се добавя мед или захар по желание. Щом възври се оттегля от огъня и се посолява с щип­ка прах от Radix Zingiberae (джинджифил). Като се из­пие до половината пак се поръсва със стрит джинжифил.