На къмпинг с кучето Ви – 8 съвета за безпроблемна почивка

Най-добрият приятел на човека може да бъде ценен плюс по време на Вашия къмпинг.

Кучето е неизменен спътник по време на вашето пътуване. То би помирисало и чуло някои неща преди Вас, може да ви проведе измежду мокрите храсталаци и ако е обучено добре, дори да открие загубен член от групата Ви. Кучето може да Ви стопли и просто да бъде до Вас, когато луната заблести ярко в тъмното небе.

Аз съм спал до куче на няколко подобни пътувания и ето някои от нещата, които научих за това как да прекараме къмпинга с кучето:

1.Вземете малко багаж и за кучето

Не забравяйте някаква играчка за дъвчене и малко кучешка храна, за да поддържате хрътката си щастлива по време на пътуването. Би трябвало да има повече от достатъчно неща за дъвчене в една гора, но просто за всеки случай вземете един кокал, за да  не пострадат например Вашите обувки за катерене или някоя друга важна част от екипировката Ви. Ако кучето е по-голямо, може би е най-добре да му сложите каишка.

2. Носете свирка, каишка или каквото използвате по принцип, за да държите кучето си под контрол

Винаги обичам да пускам кучето си да тича на свобода през гората и да се забавлява като преследва нещо, но само ако когато свирна или викна, то се връща при мен веднага.

3. Аптечката за първа помощ за кучето Ви също е важна

Свободната му разходка може да приключи и неблагоприятно, ако например се натъкне на някой таралеж, язовец, мечка и какво ли още не, което може да го нарани.

4. Научете е да разпознавате потенциалните опасности

Освен дивите животни, които биха могли да наранят Вашия любимец, не забравяйте и всички онези прекрасни и странни неща във флората и фауната, които той може да погълне в стремежа си за познание.

Устата и стомахът на кучетата са доста жилави и могат да повърнат всякакви неща. Това е и добра тренировка са Вас и кучето Ви в разпознаването на различни отровни растения и гадини, които дебнат зад врата Ви в горите, както и какви са леченията за тях. Може да се наложи и да предизвикате повръщането му по някакъв начин.

5. Съхранявайте Вашите принадлежности заключени или вързани за дърво

Просто бъдете сигурни, че кучето Ви е далеч от хранителните запаси, за да не се налага да оставате без провизии по средата на пътуването.

Това важи и за екипировката – непромокаеми обувки, чанти, фенерчета, компас, дебели вълнени дрехи и т.н. В противен случай кучето Ви може да скъса или счупи нещо в еуфорията си, тъй като за него няма нищо по-хубаво от това да е на къмпинг с Господаря.

6. Не забравяйте да завържете кучето си през нощта

Много същества щъкат в гората именно през ноща и кучето Ви може да се изкуши да ги преследва; това може да бъде фатално. Не само, че Вие предпазвате домашния си любимец като го завързвате, но и той предпазва Вас, тъй като нищо не може да се доближи до Вас без кучето да разбере.

7. Използвайте Вашето куче като разузнавач

Понякога е по-разумна да изпратите първо вашето куче в пещери, дъбрави и други места, вътрешността на които не можете да видите добре. Не си мислете, че е гадно, все пак това е работата, която вършат кучетата и са добри в нея. Дори я обичат!

8. Сформирайте идеален тим с Вашето куче

Куче, което Ви слуша, може да предвиди всяко Ваше движение и е достатъчно умно, за да компенсира Вашата несръчност, е наистина най-добрият приятел. Кучетата работят в хайки, а Вие сте лидера на хайката.

Можете да забележите, че след време само като погледнете хрътката си или издадете някакър малък шум, тя вече ще знае точно какво искате. Те обичат да обикалят из пътя и отвреме-навреме да се връщат да Ви проверяват. Харесва им да водят по пътя, но понякога предпочитат да Ви оставят Вие да водите.

Преди 10 хиляди години хората и животните са ловували заедно и това е било достатъчно, за да съградят такава велика цивилизация. Поставете се на мястото на праисторическия човек и ще имате едно невероятно преживяване с Вашето куче.

Автор: Пламен Петков – Портал за туризъм и отдих

HTML Version:

Text Version:

На къмпинг с кучето Ви – 8 съвета за безпроблемна почивка

Article Url: