Необходима екипировка за планинско колоездене

Да сте подготвени докато сте в планината и карате велосипед е абсолютно задължително. А колкото сте по-далеч от всякаква помощ, от която евентуално бихте имали нужда, толкова повече неща ще трябва да носите със себе си. Има и някои важни въпроса, с които трябва да се съобразите, независимо от трудността на маршрута, по който ще поемете и нивото на уменията ви.

Първото, за което всеки трябва да помисли ако ще ходи в планината, независимо дали ще кара колело или ще прави нещо друго, е да има комплект за първа помощ със себе си. Има подходящи такива, които са предназначени за велосипедисти и са направени така, че да се събират в малка чантичка под седалката или в раницата ви за колоездене. Добре организираният комплект за първа помощ трябва да съдържа антисептик, болкоуспокояващо, стягащи превръзки, бинт, лекопласт и пинсети.

Второто, от което имате нужда, е специфични за вашия велосипед инструменти за поддръжка. В зависимост от колелото ви има много и най-различни опции за това какво да носите, за да можете да го поправяте в случай на нужда. Основното обаче са инструменти, с които да можете да смените или поправите спукана гума и които можете да държите във велосипедната си чантичка под седалката или на рамката. Други неща, които може да ви потрябват, са гаечен ключ, помпа, инструменти за веригата, лепенки за гума, многофункционален швейцарски нож.

Следващото, което е препоръчително да включите в комплекта си, е резервна верига. Всеки опитен планински колоездач знае прекалено добре колко лесно се къса верига в планината и колко главоболия носи това със себе си. Често скъсаната верига може да се поправи, но все пак по-добре е ако имате резервна със себе си.

Накрая, но не на последно място, е малка портативна помпа. Тези помпи са в най-различни форми и размери и може да си вземете такава, която да пасва конкретно на вашия велосипед. Често в комплектите за ремонт и поддръжка има включена такава.

Всички неща от оборудването за колоездене са създадени да бъдат леки и да може лесно да се носят в чантичка под седалката, на рамката или в колоездачната ви раница. Не рискувайте да тръгнете да карате велосипед в планината без подходяща колоездачна екипировка. Това може да ви спести много нерви.