Не искам да ме оставиш!

Всяка сутрин, тръгвайки за работа организирате план за излизане, за да се измъкнете незабелязано от детето си. Или , когато някой друг трябва да го пази за няколко часа – къщата се превръща в бойно поле. Защо е толкова трудно за детето да се раздели с вас? Това поведение на детето изразява страх. То се появява от седмия месец и продължава до втората или третата година. Детето прави всичко възможно да ви възпре и да си осигури обичта и сигурността, които му предоставяте. То не мое да осъзнае, че ако ви загуби от погледа си това не означава, че ще ви загуби завинаги.

План за напускане:

Подгответе го. Обяснете му 15, 20 мин. Преди да излезете, че ще отидете до някъде и ще се върнете.  Уверете го че ще дойдете бързо. Дори да не може напълно да разбере и осъзнае какво точно му говорите, то ще се поуспокои от спокойния ви и утешителен вид. Кажете му, че ще се върнете бързо. Неговото чувство за време е съвсем различно от вашето. Задължително направете това, иначе може да помисли, че ще изчезнете завинаги. Покажете му, че вземате на сериозно борбата му. Не се опитвайте да изчезнете незабелязано само и сама, за да избегнете плача. Така има опасност детето ви да се почувства предадено и изоставено. Постарайте се да приеме добре човека, който ще го пази. Нека дойде в къщи един час преди вашето излизане и да се опита да занимае детето с нещо приятно за него. Заедно с притеснението от това че ще го оставите идва и страха от хората, които ще го пазят. Покажете му че вие обичате човека, на когото го оставяте, но не насилвайте детето да покаже същото.

Сбогуването трябва да трае малко. Една усмивка, едно целувка, без излишни емоции.

Не се чувствайте виновна. Вярно е, че детето трябва да прекарва повече часове с майката, но трябва и да се научи и да се разделя с нея. Ако вие чувствате вина за това неусетно я предавате на детето си. Така за него е по-трудно да преодолее страха, че ще го оставите. И накрая – когато се върнете не забравяйте да покажете на детето си колко сте горда с него. Независимо дали е било послушно или не.

Не забравяйте – започвайки като напълно естествено чувство в ранната му възраст притеснението на детето да не бъде изоставено може да го съпътства през целия му живот. Как да разберете че този страх е обзел детето и се е превърнал в патологичен феномен? Ето някои признаци: детето е нервно,  плаче много често без особена причина, събужда се през нощта, има кошмари, оплаква се от глава, корем, повръща ако се затрудни или притесни.

http://www.dsp-momicheta.com/

HTML Version:

Text Version:

Не искам да ме оставиш!

Article Url: