Някои съвети за туристите

С раззеленяването на листата и разпукването на пролетта почитателите на планинските преходи ще поемат на път през планини, гори и поля. Но за съжаление малко от тях са добре подготвени за убийствените натоварвания, които техните крака ще поемат. Преди туристите да поемат следващия преход трябва да се уверят, че обувките, които носят, са подходящи за целта.

Туристите, а и изобщо хората, които обичат планината, често не осъзнават колко натоварващо може да бъде да устоиш на постоянното и изискващо енергия вървене по пресечен терен. Слабата физическа подготовка и неподходящите обувки карат голям брой ентусиасти да потърсят лекарска помощ след като са възникнали проблеми със стъпалата, глезените и коленете им.

Вървенето нагоре и надолу по стръмен терен и броденето през мокри и хлъзгави полета и гори натоварва мускулите и сухожилията на краката, особено ако не сте физически подготвени добре преди да поемете на път. Много хора не знаят, че маратонките, с които тренират, не са добър избор за продължителни планински преходи. А носенето на хубави и подходящи за целта обувки може да им спести много болка в последствие.

Добре запознатите и опитни туристи ще ви посъветват да инвестирате в добри и качествени туристически обувки. Здравите, добре изолирани и водонепромукаеми обувки с подсилена подметка предлагат отлична устойчивост и опора за глезените и стъпалата, а това помага за намаляването на стреса върху стави и сухожилия и редуцира мускулната умора. Устойчивата обувка намалява напреженията в свода на стъпалото и позволява удъра, който се получава при вървене, да се разпределя по цялото стъпало. За това обувките не трябва да се огъват по средата.

В мокро и студено време, подходящите чорапи също помагат много за предпазване от мазоли, инфекции и измръзвания. Препоръчително е да се носят синтетични чорапи като първи слой, за да се поддържат краката сухи и да се намали триенето, което предизвиква образуването на мазоли и мехури. Като втори слой е добре да се носят вълнени чорапи, които ще топлят и ще отвеждат влагата от кожата на краката и ще направят обувките по-удобни. Вълната прави така, че влагата да се изпарява по-лесно отколкото при памука.

А какво да правите ако усетите болка в краката докато сте в планината? Болката обикновено се появява в следствие на прекаляване с нещо, а било то и просто вървене. Ако не сте свикнали с вървенето по стръмен и неравен терен, вашите крака ще се изморят и това ще доведе до болки в мускулите и сухожилията. За да се избегнат контузии като навяхвания и изкълчвания, спрете и си починете за малко.

Болката е знак, че нещо не е както трябва. Сериозните проблеми възникват, когато продължите да вървите въпреки болката, която усещате. Вървенето е като карането на ски, трябва да поемате на по-лесни преходи, докато не влезнете във форма и се почувствате по-уверени.

Ако обаче болката, която усещате е постоянна, посетете специалист. Най-опасни са нестабилността на глезените и напрежението в Ахилесовите сухожилия. Пренебрегването на такива проблеми докато са още в ранен етап, може да доведе до по-сериозни такива, които да не ви позволят да излезете дълго време в планината.

За да сте подготвени за планината с добри и качествени обувки, посетете нашия онлайн магазин. Там ще намерите още много спортни стоки и планинска екипировка.