Някои ценни съвети за дипломиращи се студенти по PR

16 Юли 2009 | 12:55 | PR Kernel

Поздравления! Знанията, които сте придобили в университета ще ви служат като отлична стартова точка, когато влезете в професионалната сфера, която ще бъде изцяло различна от това, което сте учили в университета. Аз залагам на това, че вие сте напълно неподготвени веднага да се интегрирате в нашата индустрия. Вие нямате вина за това и няма от какво да се страхувате. Със сигурност не е късно да се настроите към правилната посока и да станете професионалист, който използва комуникациите (или връзките с обществеността, което от двете предпочитате) за да влияе върху бизнеса, а не само като инструмент за предупреждение.

1. Прочетете книгата на Брайън Солис – това е теория, която вече липсва в повечето колежи. Брайън е един от първите и най-важни мислители в нашата сфера и той помага, като води пътя към промяната на нашата индустрия към по-добро. Тази книга ще ви даде нужните съвети и тактики за това, как трябва да пуснете в действие влиянието на PR върху бизнеса и неговите аудитории.

2. Доведете нещата до край – това е нещо към което всеки се стреми и е изключително важно. Аз се срещам с много студенти, които са интелигентни и искат да учат, но техните завършеци са разочароващи. Вие се дипломирате и влизате в работната среда. Време е да започнете да действате като професионалисти, а не като студенти, които се подчиняват на правилата на техния професор. Когато вие започнете първата си работа на пълен работен ден, в този момент започва да се изгражда и вашата професионална репутация.

3. Вашият дигитален профил – Трябва да го наблюдавате. Аз подкрепям изцяло използването на свободен език и представянето ми по автентичен начин, но трябва да обръщате внимание на това, което казвате и това, което се публикува. Всеки път, когато се срещна с потенциален кандидат си пускам Google – и ровя много надълбоко. Защото, това което го има там за вас ви представя много по-пълно. И ми дава усещане за това какъв принос или вреда, може да донесете в моя офис.

4. Четете. По много. – Четете всичко, което можете и аз нямам в предвид PR Week. Имам предвид, да се придържате към новините, които се отнасят към индустрията, от която вие се интересувате. За мен, това са технологиите и бизнеса. Затова аз постоянно чета списания и уебсайтове и там търся: тенденции в развитието; анализи за индустрията, които аз мога да превърна в проактивни комуникации към пазара, клиентите или партньорите; журналисти или експерти, с които бих искала да се запозная. Аз чета абсолютно всичко, което ще допълни моята роля на комуникатор на моята компания. Също така чета и много книги. Книги за интерактивния, експерименталния и guerilla маркетинга; връзки с обществеността; лидерство; клиентски услуги и др. Вие навлизате в творческа индустрия и вие ще трябва непрекъснато да я допълвате и захранвате.

5. Не бъдете нетърпеливи – Добре, вие може и да имате две професионални участия като студент и да сте осъществявали “PR програма” за някоя компания, но това не ви прави подготвени за моята работа. Наблюдавам много нетърпеливост в индустрията, от хора, които навлизат в работната среда. Има причина правилото за 10 000 часа да е валидно. Практиката изгражда перфектността, а вие току що стартирате. Въпреки външната представа, че връзките с обществеността са нещо лесно и дори и “маймуните могат да ги осъществяват”, PR е изкуство и има особености и нюанси на професията, които ще ви отнемат години, преди да ги научите. Затова се фокусирайте върху обучаването си, вслушвайте се в мениджърите си, защото те наистина искат да ви помогнат и бъдете като попивателна. Което значи…

6. Опитайте други департаменти – Практиката на връзките с обществеността/комуникациите засяга всички аспекти на компанията. Никога не съм разбирала това напълно, докато съм работила в конкретно ориентирана фирма. Отидете и прекарайте известно време в департамента за клиентски услуги и научете как да прилагате едновременно и оплакванията и похвалите в комуникационни стратегии за да помогнете за задържането и набирането на нови клиенти. Завъртете се около екипа по продажби и научете как те позиционират компанията сред конкурентите и продават продуктите.

7. Светът на PR е малък – Това е най-важното правило, което може да научите. Ще ви го илюстрирам с три примера:

1. Моята първа работа беше в PR агенция в Силикон Валей по време на големия бум. Там аз се срещнах с Джош Морган, млад мениджър по това време. Година по-късно напуснах агенцията и отидох в друга да ръководя връзките с обществеността за софтуера на Apple. Една година след започването ми там, аз чух че мъж на име Джош Морган се е присъединил към Apple за да води техният обучителен PR. Джош остана за известно време, ние трябваше да работим заедно и се опознахме по-добре. Докато аз все още бях в агенцията, Джош напусна и основа собствена PR фирма. Една година след като напуснах, получих телефонно обаждане от представител на човешките ресурси от офис в Сакраменто, който правеше проверка за препоръки към Джош. Той беше прекратил дейността си и сега кандидатстваше за работа във въпросната агенция. Аз дадох позитивни отзиви за Джош, защото моят съвместен опит с него и неговият професионализъм бяха факт. В края на краищата аз стартирах моя собствена PR кантора, базирана извън Ню Йорк, а след това Джош напусна работата и основа своя такава. Аз се обръщах често към него за да ми помогне да внеса ред в работата си. И до днес той все още ме подкрепя, като ментор, който допринася и за развитието на моя блог и който също така е адвокат на тезата за промяната в индустрията ни. Той ме видя как израснах от PR лаик да професионалиста, който съм днес.

2. Докато работих за агенцията на Apple, аз се срещнах с жена, която се казваше Колет Балу. Тя работеше в нашия офис съвсем за кратко, преди да се премести във Франция и да се омъжи там. Тя поддържаше връзка с едно от момчетата от моя екип и той ме информираше от време на време как вървят нещата при нея. Две години по-късно аз се преместих в Ню Йорк, а една от най-добрите ми приятелки се премести в Париж. Един ден си разменяхме онлайн съобщения и тя ми каза за тази нова PR агенция във Франция, за която се надява, че ще я приемат на почасова работа, за да помогне да стартират програма за отношения с блогърите. Тя ми каза, че собственикът е жена от Америка, която се е влюбила и се е преместила в Париж. Агенцията, която е стартирала е била “Балу PR”. Моята приятелка отиде да работи там и се наслаждаваше на всяка минута в офиса, като изтъкваше пред мен уменията на Колет като PR професионалист. Един от новите кадри в моя екип ми каза, че има една PR агенция, която той би искал да назначи да поеме нашите паневропейски PR усилия. Агенцията е “Балу PR”.

3. Работейки в агенцията за Apple, аз работех директно с директора на продуктовия PR. Година след това, той напусна и отиде в Sony, а по-късно се премести в MTV. Докато работех в агенцията, MTV се обадиха един за една позиция в Ню Йорк. Реших да се пробвам. Минах през редица от интервюта и достигнах до финалния кръг, но мъжът, който ми беше конкурент, спечели. Аз продължих да поддържам контакти с организацията, която набираше кадри, през следващите две години, защото смятах, че може би ще има и друга възможност за в бъдеще. По време на една визита до Ню Йорк за среща с клиент, отидох до MTV за да видя дали няма някакви други свободни позиции. Той спомена, че току що са назначили вицепрезидент по комуникациите. Това се оказа шефът на продуктовия PR, с който работих заедно преди няколко години. Той тъкмо беше напуснал Sony. Аз и човекът, който набираше кадрите го извикахме да се видим и по този начин аз отново се свързах с моят приятел от Apple. Една година по-късно получих и-мейл от него: “Имам приятел в MTV, който търси PR специалист за Лос Анжелис. Аз се сетих, че ти си от Калифорния и това е достатъчно близо. Интересува ли те предложението?”. Аз бях заинтересована и резултатът беше добре платена работа за почти две години, източник на повече бизнес сделки, базирани на моята работа и изграждането на моята репутация, чрез думите на хората около мен.

Представят ли добре тези истории, тезата, че светът на PR е малък? Вашата репутация е жизнено важна и тя ще ви следва навсякъде, защото светът на пиара е малък и затворен вътре в себе си. Стремете се винаги да вършите своята работа изцяло. Ако откриете, че у вас няма страст за PR или за това, което правите, това ще си проличи и хората ще го запомнят. И те ще ви съдят по-късно заради това. Вашата репутация е вашата най-здрава валута и валидност. Не я пропилявайте.

Материалът е преведен от блога Kicking Sand и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Никол Джордан. Голяма част от нейната кариера е преминала в Силиконовата долина. Работила е дълго време за Apple, а в момента е директор PR и комуникации в Rubicon Project.