Няколко полезни съвета за туристите

Туризмът и лагеруването са важна част от живота на тези от нас, които обичат природата и които поне за малко могат без удобствата на дома. Въпреки това, просто да обичаш природата не е гаранция за това, че преживяването ти ще бъде забавно. Най-важното за това да прекарате добре сред природата е да сте подготвени и да сте с непредубедено мислене. Подготовка е много лесна ако следвате някои прости правила.

Когато планувате някакво пътуване, трябва да изберете такъв период от време, който да ви позволява известна гъвкавост от един до два дни. По този начин пътуването ще е съобразено повече с вас и по-малко с вашия график. Може да се случи така, че времето да се развали или просто може да решите, че искате да останете там където сте за още един ден. След това изберете място и бъдете конкретни. Не избирайте някаква местност или къмпинг, където просто сте видели, че има възможност да опънете палатка. Ако е къмпинг, обадете се на управата и си направете резервация или просто поискайте информация за времето, през което планувате да отидете. На много от местата с удоволствие ще ви дадат такава информация за условията и съвети за това какво може да очаквате по време на престоя си. Най-сложната стъпка в подготовката е правенето на списък с това какво да носите със себе си. Правенето на списък е основно нещо, а той ще се променя драстично след всяко пътуване, което правите.

Първото, което трябва да включите в списъка си с неща, които ще вземете с вас, е това, което ще ви отведе там, където искате. Ако ще предприемате поход до мястото, където ще лагерувате, трябва да носите раници. Ако пък просто ще отидете до там с кола, отбележете колко коли ще са необходими, за да го направите. Все пак може да се окаже, че компанията ви е прекалено голяма, за да се събере в превозните средства, които сте планували да използвате!

След това трябва да планувате как и къде ще нощувате.Не забравяйте, че палатката понякога може да се окаже лукс, тъй като е прекалено тежка за носене! Планинарите понякога носят просто едно платнище, което е водонепромукаемо и което може да подслони до четири човека. То може да се опъне между дърветата и по този начин да служи за подслон. В много от случаите това дори няма да ви е необходимо и тогава можете да го постелете на земята, за да си осигурите повече комфорт за спане. Разбира се, новите и модерни палатки се правят достатъчно леки и удобни за носене в раница, а една палатка ще ви осигури повече комфорт за нощуване.

След като и подслона е предвиден, трябва да помислите за това от какво ще имате нужда за храна. Наблягаме на думичката „нужда“. Въздържайте се от малотрайни храни и меса, защото те лесно се развалят и тяхната миризма привлича животни и насекоми. Придържайте се към сушените храни и консерви. Консервите ще добавят допълнителна тежест към багажа ви, но те обикновено са по-калорични и са лесни за готвене в различни ситуации. Повечето от храната ви трябва да е под формата на закуски и сандвичи, за да не ви се налага много много да готвите. Мюсли с кисело мляко и стафиди ще ви зареди повече отколкото предполагате и са евтина алтернатива на храната предлагана в туристическите магазини, където обикновено надуват цените на сушените ястия.

Последните неща, които трябва да включите в списъка си са тези, които ще ви създават удобства. Колкото по-малко дрехи, толкова по-добре. Достатъчно е като имате по едно от всичко, което ще ви трябва. По един чифт къс и дълъг панталон, полар, тениска и по два чифта бельо, включително чорапи, са ви напълно достатъчни. Една връхна дреха, за да не заема прекалено много място. Малките светлодиодни фенерчета ще ви осигурят достатъчно удобство през нощта ако се отдалечите от лагерния огън. И чак след това помислете за нещата, които ще ви занимават и развличат. Книги, карти за игра и т.н., с всичко това може да се забавлявате в продължение на часове. Просто гледайте да не помъкнете неща, които не са подходящи за използване сред природата. Помнете, че всичко ще си бъде вкъщи, когато се приберете. След всяко пътуване обръщайте внимание какви неща изобщо не сте използвали и какви ви се е искало да носите със себе си. Това ще направи всяко следващо пътешествие все по-приятно от предходното.

Готови ли сте за приключения и пътувания? Необходимото ви туристическо оборудване и екипировка, както и много други спортни стоки, можете да намерите в нашия онлайн магазин.