Няколко съвета за избора на туристически обувки

Въпреки че туризмът не изисква непременно много екипировка, една част от нея, която е може би най-важното нещо, това са туристическите обувки. Едни добри обувки ще ви дадат удобна опора и сцеплението, което ви е нужно и за дори най-опасните повърхности, по които ще стъпвате. Докато едни лоши и некачествени обувки ще направят денят ви непоносим.

Преходите в планината на каквото и да било разстояние подлагат на голямо натоварване стъпалата и коленете ви, което пък се предава нагоре по краката и засяга и гърба ви, да не говорим и за цялото тяло. Въпреки че повечето хора под лоши обувки разбират такива, които ви образуват мазоли, истинският проблем не е възможността да ви излезнат мазоли, а липсата на добра и солидна опора.

Добрите туристически обувки осигуряват и двете – и твърдостта, и гъвкавостта, от които имат нужда вашите крака. Трябва да можете да стъпвате по земята с увереност без значение каква е повърхността и да знаете, че обувките ви няма да ви “подведат”. Без тази опора възпалените стъпала и колене, както и изкълчванията, са ви гарантирани.

Голяма част от туристическите обувки днес се правят от най-различни специални материали, но естествената кожа си остава основния за доброто качество. Не е случайно това, че кожата е била използвана от много години в производството на обувки и боти и все още се използва и днес, защото е издържлива, водоустойчива (когато е обработена), има добра плътност и отлична устойчивост на влага и температура.

Когато става въпрос за комфорт е лесно да пренебрегнем думата “лукс”, но когато става въпрос за туристически обувки, комфортът е необходимост, а не лукс. Трябва да можете да изминавате дълги разстояния без да получавате мазоли и охлузвания и трябва да може да носите обувките си продължително време без да проникне влага или температурите, било то високи или ниски, да се окажат проблем.

Купете си чифт обувки, които пасват добре на краката ви и това не означава непременно да купите обувки, които са точният ви размер. Купете си туристически обувки, които заспиват на краката ви в момента, в който ги обуете и не се заблуждавайте от старите приказки, че е нормално да се чувствате малко неудобно докато те се очупят малко. Разбира се обувките ви ще се износват и ако не се чувствате добре като ги купувате, едва ли ще става по-хубаво с времето.

Имайте в предвид също, че туристическите обувки не са обикновени обувки. Те трябва да са стегнати и да не са много еластични по външната подметка и около глезена ако трябва да изпълняват предназначението си.

Ще се катерите по мокри скали, по хлъзгав пясък, по ронливи сипеи и кални пътеки, и докато никои други обувки не биха се справили с всичко това, за едни качествени туристически обувки това не би било проблем.

Модерните и добре конструирани туристически обувки съчетават различни материали и форми, за да минимизират възможността за подхлъзване по мокри скали и да увеличат сцеплението по ронливите и стръмни хълмове. Те изглеждат малко като автомобилни гуми, но с малко повече пластмаса и малко по-малко гума.

Има разбира се и други неща, за които трябва да следите, когато си купувате обувки, но основните неща, които споменахме тук, ще ви дадат добра отправна точка. Наистина сериозните туристи най-вероятно ще си вземат няколко различни чифта обувки, за да се справят с различните типове преходи. Но за начинаещите един чифт качествени туристически обувки ще свършат работа. И ако купувате умно, те ще издържат много години.