Онлайн пазаруване за начинаещи

Всеки говори за онлайн пазаруване. То е лесно и създава много по-малко неприятности в сравнение с пътуването до търговския център. Но мрежата е един съвсем нов свят наред с всички предимства и недостатъци, които вървят с него и единственият начин той наистина да е сигурен е като развиете своите собствени умения за електронно пазаруване.

Онлайн пазаруването ви предоставя невероятно богат избор намиращ се на върха на пръстите ви. От големите универсални магазини до специализираните бутици, най-новите и модерни дизайнери, спортна екипировка за всякакви дисциплини и нужди, разпродажби, промоции, всичко е там. Ще намерите играчки, произведения на изкуството от висок клас и с колекционерска стойност, последно поколение компютри и електроника и изобилие от търгове, на които може да наддавате. Всъщност, онлайн може да се намери почти всичко, което можем да си представим, както и неща, които наистина не можем.

Онлайн пазаруването е като божи дар за тези, които не могат да се движат, за заетите в работата си хора и всеки, който по някаква причина, не може да излиза и да пазарува нормално. Сега разполагате с богат избор от продукти от световна класа, които са на един клик разстояние и можете да извършите по-голямата част от пазаруването за една вечер, без изобщо да попадате в задръствания, да препускате през претъпканите МОЛ-ове или да се редите по опашки.

В много отношения, онлайн пазаруването е завръщане към доброто старо време, когато пощенските услуги бяха в разцвета си. Вашата покупка може да бъде опакована и да ви бъде доставена за по-малко време, отколкото ще ви отнеме да отидете с кола до търговския център.

Пазаруването онлайн е по-популярно и от пазаруването по каталог. Онлайн вие разполагате с невероятен избор и то в сравнение с времето и усилията, които ще хвърлите преглеждайки купища каталози и седейки с часове на телефона в режим на изчакване само, за да ви кажат, че цвета или размера, който търсите не е наличен. Изморителните преди задачи по пускане на поръчка вече могат да се направят за минути с едно кликване на мишката.

Въпреки че със сигурност доставката на подаръци при специални случаи е голям плюс, то нещата не спират дотук. Можете да си купите чисто нов гардероб, дори рокля за сватба или абитуриентски бал, офис консумативи, нов компютър, можете да обзаведете вашия дом или да си купите нов, да търгувате на фондовия пазар, да платите сметките си и дори да си купите кола от вашия компютър. И така, каква е уловката?

Находчивостта е ключа както към офлайн, така и към онлайн пазаруването. Всеки знае, че когато пазарува има някои неща, които може и които не може да прави, когато става въпрос за парите ви и личната ви сигурност. При онлайн пазаруването това важи с двойна сила.

Относно компютъра

Преди всичко, когато пазарувате онлайн трябва да се чувствате комфортно с вашия компютър. Има някои неща, които трябва да запомните ако сте начинаещи в онлайн пазаруването. Първото е да кликвате върху бутона „Купи“ само веднъж. Възможно е да отнеме малко време преди транзакцията да бъде обработена. Ако кликнете на бутона „Купи“ два пъти, това означава, че сте направили същата покупката два пъти. По принцип не е проблем двойната покупка да бъде коригирана, но може да се окаже неприятно. Двойното кликане е често срещана грешка при тези, които пазаруват онлайн за първи път.

Второто основно правило е да пазите копие на всичко, което има някакво отношение към сделката. Можете да си разпечатате страниците с описание на продуктите и цените. Разпечатвайте си и разписките за направени плащания чрез кредитна или дебитна карта. Повечето компании ще ви изпратят мейл с копие на плащанията. Това също трябва да се пази и се уверете, че данните там отговарят на вашата онлайн информация.

Както всички използващи компютър знаят, понякога бъг може да доведе до провал и на най-добрия план. Ако принтерът ви не работи или видите, че има проблем докато се опитвате да разпечатате вашите копия, вижте къде на клавиатурата е бутона „Print Screen“. Натиснете го. След това отворете вашата текстообработваща програма и натиснете „Paste“. Сега би трябвало да видите снимка на това, което е било на екрана ви в момента, в който сте направили покупката си. Това е следващото най-добро нещо, когато принтерът не е на разположение.

Добре де, вече се оправяте добре с компютъра. Взехме под внимание всички възможни проблеми и сега сте готови за сериозни покупки. А какво за тези така наречени „онлайн хитрости“?

Онлайн хитростите

Умните онлайн купувачи, точно както тези във физическия свят, знаят, че има някои неща, които правите, за да се грижите за себе си. Те са наясно с квартала, където ще пазаруват. Те са наясно с репутацията на местата, където се прави бизнес. Те знаят, че трябва да внимават с портфейлите си и преди всичко, когато наоколо има непознати, да внимават с такива, които може да ви наблюдават по-внимателно.

Знайте с кой правите бизнес

Направете малко проучване. Всеки може да си направи уеб сайт. Ако се натъкнете на непозната компания, от която искате да пазарувате, проучете кои са те. Потърсете адрес. Внимавайте с всяка компания, която няма посочен такъв. Адресът не дава никакви гаранции, но все пак можете да го използвате, за да направите някаква проверка на фирмата.

Друг вариант е като използвате търсачките и опитате да потърсите някаква информация в мрежата. Разликата е в това не просто да търсите сайта, защото вече знаете как да го намерите, а да опитате да разберете какво казват хората за него. Като цяло, само като сложите едно „За“ пред името на фирмата е достатъчно да започнете. За някои малки покупки може да пропуснете всичкото това разследване. Но използвайте карта с малък кредитен лимит. По този начин, ако нещо се окаже не както трябва, да не е толкова голям проблема.

Може обаче въобще да не използвате дебитна или кредитна карта за онлайн разплащания. Много дебитни карти не предлагат същата защита срещу измами, както компаниите за кредитни карти. И по този начин може да изложите на риск цялата си банкова сметка. Има компании, които предлагат услуги свързани с разплащанията в интернет. Регистрацията във системата на фирми като PayPal, ePay, 2checkout, Moneybookers и други е бърза и лесна и след като веднъж сте регистрирали разплащателната си карта, след това свободно можете да плащате в интернет за продукти и услуги без да се притеснявате, че сметката ви може да бъде източена.

Не забравяйте да проверите и за условията за връщане и гаранции. Онлайн или офлайн, добрите компании предоставят възможност за връщане, дали чрез възстановяване на паричните средства или чрез замяна на продукта. Имайте предвид, обаче, че разходите за транспорт обикновено не се възстановяват при онлайн покупките.

Не забравяйте

Както при офлайн, така и при онлайн пазаруването, ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно не е. Не позволявайте прекалено примамливи оферти да ви накарат да изгубите здравия си разум. Разбира се, можете да изпуснете сделката на живота си и това е точно това, което безскрупулните търговци искат да си мислите. Както вече казахме, ако звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно не е.

Пазаруването в мрежата променя начина, по който правим бизнес, но все пак това е една нова сфера с много неизвестни, които я съпътстват. Единственият начин наистина да сте сигурни докато пазарувате онлайн е като развиете своите умения за това, а понякога дори и това не е достатъчно. Със сигурност обаче ще ставате все по-умели със всяка направена покупка и ще можете безопасно да пазарувате от магазините в мрежата.

За да бъде пазаруването ви в интернет приятно и сигурно, а и за да можете да си купите най-добрите спортни стоки и екипировка за планина и туризъм, посетете нашия онлайн магазин.