Осветителни тела за градината

Влезте във вашият екстериорен модел. От най-малките градини и кокетни тераси до огромните пространства ние всички ценим външната територия която притежаваме и свободата която тя ни дава. В тази статия ще откриете най-важните неща, които може да постигнете с екстериорното или градинско осветление и осветителни тела.

Сигурност за Вашия дом – домовете с адекватно градинско осветление не са от най-уместните за крадците. Те предпочитат да се насочат към обекти без осветление или лошо подбрани осветителни тела. Правилното осветяване около къщата ви може сериозно да намали риска от неприятни инциденти.

Посрещане – добре направеното осветление ще насочи и посрещне гостите във Вашия дом. Светещите пътища са чудесен начин да укажете пътя към входа или различни разклонения, така че любимите ви гости лесно да намерят пътя в тъмнината, без да се загубят.

Външно забавление – Хората обичат външните пространства, използват светлината за забавление и развлечение през нощта и създават допълнителните акценти в осветлението. Спот осветление може да бъде използвано, за да се подсилят различни елементи от градината – дървета, храсти, фонтани, алпинеуми, статуи – създаващо подходящата атмосфера.

Проектирайте сами външния изглед – Прожекторното осветление е чудесна идея за осветяване на Вашия дом и придаване на драматичен вид на самата архитектура и нейния дизайн. Може също да бъдат осветени големи и величествени растения и дървета. Дори традиционна пейка, ако е добре осветена може да изглежда много по-интересно.

Изграждането е лесно и повечето от предлаганите осветителни тела могат да бъдат инсталирани от сръчен човек.

Какво е IP означението? – IP е международен начин, за да се опише защитата от вода и твърди обекти, които могат да проникнат в осветителното тяло. IP означенията се представят от две цифри. Първата определя защитата от проникване на твърди обекти, като прах. Втората е за нивото на защита спрямо проникване на вода. Колкото по-големи се числата, толкова по-добре е защитена лампата.

Съвети за външното / градинското осветление

  1. 1. Обектното осветление създава настроение или атмосфера и създава отправна точка в градинското  осветление. Винаги прикривайте светлинния източник, когато проектирате външното осветление – може да го сложите зад храст, клон или камък.
  2. 2. Акцентирайте върху някои специални елементи във Вашата градина, посредством спот осветление, като този начин на осветяване работи най-добре при осветяване в посока от земята нагоре.
  3. 3. Осветлението на пътеките е чудесен начин за указване на пътя, за подобряване на безопасността, сигурността и видимоста през нощта. Избягвайте поставянето на осветление от двете страни на пътеките, освен ако не искате да постигнете ефекта на „самолетната писта”. Поставете осветителните тела в началото на пътеката и в близост до стъпала, за да постигнете оптимално осветление.
  4. 4. Не прекалявайте с осветлението.  Сенките могат да изиграят много добра роля. Контраст между осветени и тъмни места ще придаде драматичен ефект, много по приятен от силно осветена с прожектори площ.
  5. 5. Поставете вградени осветителни тела в стъпала или тераси, за да си гарантирате безопасност.
  6. 6. Помислете за използване на LED осветителни тела. Те имат дълъг експлоатационен живот – до 50 пъти повече от стандартна лампа и са идеални за външни площи, където се налага дълготрайно нощно осветление.
  7. 7. Ако живеете близо до морето е добре да изберете външни осветителни тела изработени от неръждаема стомана, която е много по-издръжлива на външни условия.

Безопасност и поддръжка на външно и градинско осветление За да поддържате всичко в както трябва и за своя безопасност, на Вашето семейство или домашно куче има няколко правила. • Не използвайте осветителни тела в градината, които не са специално пригодени за такива условия. Само така ще избегнете риска от инцидент. • Почиствайте осветителните тела и лампите в тях, често, за да избегнете замърсяването от прах и дъжд. С времето ефективността на лампите може да намалее значително в резултат от замърсяване. • Проверете кабелите и връзките към захранването, когато почиствате осветителните тела, за да сте сигурни , че всичко ще работи без проблем.

• Ако имате деца или домашни любимци проверете за всякакъв вид кабели, които са останали видими и достъпни. Има опасност, ако има такива, те да бъдат намерени от малки деца или прекъснати от домашни любимци.