Основи на гмуркането

Гмуркането е претърпяло „дълбока“ промяна в сравнение с първоначалното значение на думата. Като цяло това означава просто да се хвърлиш с главата напред във водата и дори има спортна дисциплина, която включва точно това. Днес, да скочиш от самолет също е спорт и също се нарича гмуркане (diving) или skydiving – парашутизъм.

Гмуркането като спорт

Гмуркането или скоковете във вода от много отдавна са световно известен спорт и то един от най-харесваните спортове част от модерните Олимпийски игри. Те се изпълняват като се скача акробатично от височина или от разстояние във вода.

Скоковете във вода се състоят от три дисциплини – скокове от 1 м, от 3 м и от кула. Гмуркачите или скачачите са разделени по възраст и по пол. Кулата варира на височина от 5 м до 10 м и скоковете при по-сериозните състезания като Световната купа и Олимпийските игри се изпълняват само от 10 м. Трамплин и платформа са термини, които се използват при 3 и 5 метровите скокове, но също така и при скоковете от 10 м.

Знаете ли кои са компонентите на гмуркането?

Гмуркача трябва да има физика на гимнастик, т.е. здраво, силно и гъвкаво тяло. За да се изпълняват скокове във вода, човек трябва да се започне от много малък, защото тогава тялото е най-пластично. Има четири компоненти на скока, които определят позициите за гмуркане.

Изправена позиция – когато тялото е изпънато право като стрела. Сгъната позиция – когато тялото е сгънато в кръста и никъде другаде. Свита позиция – когато тялото е свито на топка с колене докосващи брадата и петите прибрани до таза.

Свободна позиция – тялото е в свободна позиция удобна за въртеливо гмуркане.