Основи на тениса

За всеки, който има намерение да започне да играе тенис на корт или просто иска да научи някои основни неща за тази игра, то тогава информацията, която ще ви дадем тук, най-вероятно ще ви бъде полезна.

Като за начало е добре да се облечете в подходящо за тенис облекло. Тенис облеклата са специално създадени да ви осигуряват необходимия комфорт докато влагате усилия в играта и правите бързи движения. Ако не ви се дават пари за специално тенис облекло, то поне носете шорти и тениска, които ви стоят свободно и не пречат на движенията ви.

Ако сте начинаещ, не трябва да мислите, че като за начало може да си купите и по-евтина екипировка. Тенис ракетата е много важен елемент от това да станете успешен играч и да изградите добри основни умения. Добрата и качествена тенис ракета винаги ще превъзхожда по-нискокачествените, така че инвестицията е оправдана. Търсете ракета, чиято тежест, баланс и размер на грипа ви пасват най-добре.

След като си намерите добра качествена ракета, насочете вниманието си към добрите топки за тенис. Не трябва да подценявате и този елемент.

Ако наистина се интересувате от играта и искате да напреднете бързо, ще ви препоръчаме да изгледате няколко мача между добри играчи. Най-добре е на живо, но и по телевизията става. Ако обърнете повече внимание на стойката и движенията на краката им, ще забележите, че определени движения се използват постоянно. Може да си вземете и книга с инструкции за тенис. Това определено помага ако мислите да взимате уроци. Книгата ще ви помогне да навлезете в терминологията на играта още преди да сте започнали да играете.

Ако започнете с уроци, не се обезкуражавайте ако не виждате бърз прогрес в себе си. Просто продължавайте да упражнявате движенията така, както ви учат и постепенно ще забележите, че те все повече се подобряват докато не станат ваша втора природа. Има много малко истински таланти в тениса, отличните играчи обикновено са станали такива благодарение на много много работа.

Ако обаче практикувате тенис само за забавление и разтоварване, ще откриете, че този спорт ще изплаща дивиденти през целия ви живот. Играта на тенис на корт е много добро физическо упражнение и отличен отдушник за стреса. В допълнение към това, тя е и социален спорт. Може да създадете много добри приятелства докато сте на корта.

Ето няколко умения, които трябва да развиете, ако искате да играете добре тенис:

  • Концентрация в играта
  • Да следите топката
  • Движенията на краката
  • Контрол на тежестта на тялото
  • Замах
  • Позиция на корта

И ред други, но тези изброените са в основата на играта.

Две думи за концентрацията

Тенисът е преди всичко игра, която се играе с мозъка. Да, физическите качества и умения са много важни, но без концентрация, тези умения са малко полезни. Ще откриете, че ако на първо място развиете умението си да се концентрирате на корта, това ще ви отведе далече. Ще има моменти, когато шумът и виковете на наблюдаващите ви хора ще ви разсейват. В допълнение на това, като сте концентрирани в играта ще можете по-добре да владеете емоциите си в случай, че не се справяте много добре. Колкото по-рано научите този важен урок, толкова по-добре. Всъщност, в много от случайте ще забележите, че играч с добре развито умение да се концентрира в играта може да бие друг, който го превъзхожда в другите умения, но е слаб именно в това да се концентрира.

Да се научите да играете тенис на корт може да се окаже началото на една дълга цял живот любов към спорта. Ако отделите време да научите основите на играта, да си изберете подходяща тенис екипировка и работите за усъвършенстване на уменията, които са ви необходими, най-вероятно ще можете не само да играете за разтоварване, а ще изпитате и удовлетворението от това да станете един наистина умел спортист.