Основна екипировка за гмуркане

Това да стоим под вода дълго време е нещо, за което ние хората не сме приспособени. Но изкуството на гмуркането ни разкрива нови възможности, позволявайки ни да изследваме места, които преди са били недостъпни за нас. Разбира се причината, поради която това е възможно, е екипировката за гмуркане, която ни позволява физически да можем да стоим под вода.

Подводното гмуркане може да бъде невероятно изживяване и много хора се пристрастяват към него след първия опит. Но сигурността по време на гмуркане зависи не само от уменията на гмуркача, а и от надеждността и правилното използване на водолазното оборудване.

Първата част от това оборудване е костюмът, който покрива водолаза или неопрена. Той е направен от тънък слой синтетична гума и е подплатен с найлон. Това играе ролята на защитна бариера между гмуркача и водата. Така кожата на гмуркача се запазва абсолютно суха и материала на неопрена всъщност задържа телесната топлина, като така предотвратява настъпването на хипотермия. Поради тази причина е важно неопреновият костюм да прилепва колкото се може повече към тялото на водолаза. В допълнение към неопрена, гмуркачът носи и плавници, с чиято помощ той може да маневрира във водата без усилия.

Разбира се, това с което повечето хора свързват водолазната екипировка е кислородната бутилка. Това е много важна част от оборудването и тя позволява на водолаза да стои под водата дълго време. Бутилката или бутилките с кислород се носят на гърба и размерът им зависи от това колко време ще продължи гмуркането. Обикновено към тях има и уред, който показва количеството оставащ кислород, за да може гмуркача да го следи и благополучно да изплува на повърхността.

Плувната маската за лице е друга част от екипировката за гмуркане и тя покрива очите и носа на човека. Тя позволява безпрепядствено да се гледа във водата.

Преди да започнете да се гмуркате трябва да преминете курс и инструктаж за това как ефективно и безпроблемно да си служите с екипировката за гмуркане. Задължително е за всички водолази – както начинаещи, така и ветерани, да боравят с оборудването с респект и според инструкциите за употреба. Тези мерки ще ви гарантират прекрасни и незабравими моменти в света на подводното царство.