Основни грешки при кардио тренировките с фитнес уреди

Тренировката с кардио уреди е страхотен и ефективен начин да изгорите излишните мазнини и да изградите добра сърдечносъдова система. Тези упражнения помагат не само за бързото горене на мазнините в тялото, но укрепват сърцето и повишават капацитета на белите дробове. По този начин намаляват шансовете за поява на високо кръвно налягане, инфаркт и други сърдечни заболявания. Редовните кардио тренировки могат да редуцират нивото на лошия холестерол и да повишат нивото на добрия.

Обаче получавате ли най-добрия резултат, когато тренирате с кардио машини? Използвате ли ги ефективно, за да получите максималните ползи от упражнението?

Ако сте сред средностатистическите трениращи в залата без да използвате услугите на личен треньор, най-вероятно отговорът е не, защото много вероятно допускате някои основни грешки използвайки кардио уредите.

Сега ще ви представим най-популярните фитнес уреди и основните грешки, които хората правят по време на тренировката с тях. А те са:

Степер – това е може би най-често допусканата грешка, която не ви позволява да получите най-добри резултати от тренировката си на степер. Почти постоянно трениращите на тази машина държат ръцете си на хватките. Правейки това, те (хватките) стават нещо като патерици, които поемат част от теглото на тялото ви и правят упражнението по-малко интензивно.

Бягаща пътека – това е може би най-популярният фитнес уред в залата. Един внимателен поглед над бягащите на пътеките ще разкрие, че те използват програми, които симулират много изкачвания и спускания. А това износва коленните стави на трениращия повече от нормалното. Добре е, когато правите дълги, плавни и целенасочени крачки по време на бягане.

Велоергометър – когато тренирате на велоергометър, нагласете си седалката на подходяща за вас височина. Не е добре, когато тя е прекалено висока или прекалено ниска. Така де, защо да ви е неудобно да изпълнявате това упражнение, когато може и да ви е удобно.

Когато седалката е прекалено ниска, това добавя напрежение към коленете и гръбнака ви. Когато пък е прекалено вдигната, задникът ви ще се люшка от едната страна на другата. Така че освен, че няма да получавате най-доброто изпълнявайки това упражнение, тъй като тежестта на тялото ви ще се включва във въртенето, вие ще изглеждате и малко странно. Разбира се, ако не държите тези движения на задните ви части да направят впечатление на някого…!

Друга често допускана грешка в използването на велоергометър е, че понякога хората използват това време, за да четат вестник или книга въртейки педалите. Това означава, че те изпълняват упражнението с много ниска интензивност. А как очаквате, че едно кардио упражнение изпълнявано с ниска интензивност изобщо може да се нарече “кардио”. Та нали изобщо няма да натоварва и укрепва ефективно сърцето и дробовете!

Кростренажор – това е също една широкоразпространена грешка в тренирането с този уред. Тренирате на кростренажора, за да тонизирате тялото и укрепите сърдечносъдовата си система, нали? Тогава защо много хора го правят на прекалено високи обороти? А къде е грешката? Ами грешката е в това, че са настроили уреда да се движи с прекалено малко съпротивление.

Вижте, ако не се потите, задъхвате и пуфтите, то със сигурност не получавате добри резултати от упражнението. Не е ли учудващо тогава, че много хора не свалят изобщо килограми и по никакъв начин не укрепват сърдечносъдовата си система, дори ако изпълняват редовно упражненията си.

Е, сега след като знаете как да избягвате основните грешки при тренировката с кардио фитнес уреди, може да се запътите към залата и да направите една страхотна и най-важното, ефективна тренировка. В много кратки срокове ще забележите подобренията във външния вид на тялото си и в начина, по които се чувствате.