Основни номера с трамплин

Е, взели сте си чисто нов трамплин и искате да научите някои номера, които да показвате на приятели и познати? Ако вече имате трамплин, то тогава трябва да знаете, че това е страхотен начин да излезете навън на свеж въздух. А знаете ли, че той също така укрепва и здравето ви? Скачането по трамплина нагоре и надолу е много добро за заздравяване на сърдечно-съдовата система и е отлична тренировка за почти всеки мускул и орган в тялото. Упражненията на трамплин може да са много полезни както за възрастни, така и за деца, защото те помагат за подобряване на рефлексите, гъвкавостта, баланса и координацията.

Един от начините да увеличите не само забавлението, но и ползите за здравето, е като добавите малко допълнително усилие към скачането на трамплина с изпълнението на някои номера. Има много такива, които могат да бъдат изпълнявани – както за начинаещи, така и за напреднали. Ето няколко основни, включително и съвети за вашата сигурност и как да избягвате контузии.

“Приземяване на гръб” е един от първите и основни номера на трамплин, който е много лесен и всеки скачач трябва да научи. Застанете прав на трамплина без да се движите, с ръце прибрани до тялото ви или дори в джобовете. Отпуснете се да паднете назад на трамплина като държите тялото си изправено и главата вдигната. Щом тялото ви срещне трамплина, оставете главата да се отпусне естествено и тя върху него. Не я движете рязко или я въртете. Вие ще отскочите отново нагоре, а след това можете да повторите всичко това отново и отново, докато постигнете добра височина на отскачане на тялото. Колкото повече практикувате този трик, толкова по-високо ще отскачате от трамплина.

Ето и един номер, който е за малко по-напреднали и който можете да пробвате да направите след като сте научили основния с приземяването на гръб. Започнете по същия начин като стоите прав без да се движите, с ръце прибрани до тялото или в джобовете. Отпуснете се да паднете отново назад, но когато отскочите и се върнете нагоре, приземете се този път на колене. Движението ще продължи да ви изпраща напред и назад, така че можете да го повтаряте колкото пъти искате.

Някои номера за напреднали включват изпълнението на салта и превъртания. Всяко от тях може да се изпълнява както напред, така и назад. Но за да го правите, трябва да се чувствате много удобно и уверени във вашите умения.

Преди да опитвате какъвто и да било трик на трамплин, уверете се в сигурността на всички, най-вече на вашата собствена. Не забравяйте да се огледате и да прецените пространството около себе си. Определено няма да искате да се сблъскате с някой друг скачач, който също е на трамплина. За да вземете допълнителни мерки срещу злополуки, първо загрейте тялото като изпълнявате най-елементарни скокове и когато започнете да правите по-сложните, не забравяйте да държите главата и врата си в естествена позиция. По този начин няма да се нараните.

Забавлявайте се, пазете се и продължавайте да скачате!