Отворено писмо до министъра на образованието, министъра на културата и до депутатите

ОТВОРЕНО ПИСМО

от настоящи и бъдещи родители на децата на България

ДО:

Г-н Сергей Игнатов – мин. на МОМН

Г-н Вежди Рашидов – мин. на Културата

министрите и депутатите

на Народното Събрание

КОПИЕ ДО:

Общините

Директорите на училища

и висши учебни заведения

Медиите

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ,

Неизбежно е да се напомни, че всички Ние сме отговорни, чрез съзнателен избор и действия за подпомагане и подкрепа на по – доброто развитие и продължение на Живота и Битието, за благото на всички в Нашата България, което се излъчва и в целия свят. Поговорките затова се наричат народни, защото са произлезли от живота на народа и опита, който го прави, създава и поддържа всеки един от нас, всеки от общата Човешка верига и Съзнание. Затова мъдростта им Е вечна, докато го има мислещото съзнателно Човешко същество. „ Каквото повикало, такова се обадило ”

„ Каквото си надробиш, такова ще сърбаш ”

„ След дъжд – качулка ”„ Когато се катурне колата – пътища много ” „ Кой каквото прави, на себе си го прави ”

„ Каквото посееш, това ще пожънеш ”

„ Лозето не ще само молитва, а иска мотика ”

„ На каквото си постелеш, на това и ще легнеш ”

„ Да би мирно седяло, не би чудо видяло ”

„ Не сечи клона, на който седиш ”

„ На Господ в работите не се бъркай ”
Всяко поколение, като достигне зряла възраст, става сеяч на следващото. Семената са  във всички нас, в тези, които сме осъзнати личности с благородни качества. Ние се грижим и подготвяме почвата за растежа на семената, ние определяме и решаваме кога да ги засеем. Следователно, пак от нас зависи, когато те дадат плод, този плод дали е качествен, дали ще остане в нашия хамбар или ще бъде изнесен! Плодовете са затова, за да се радваме, когато ги вкусваме и споделяме, душите ни да почувстват мир, удовлетворение и празник, поради добре свършената работа.

В настоящия момент има останали малко качествени сеячи в областта на образованието и културата, които предават насоки, знания и дух, с които семената да растат адекватно и да дават добър плод. Но, първо, семената, засети от тях са малко ( защото и качествените сеячи са малко на брой), а на всичкото отгоре, когато те дадат плод, този плод не влиза в нашия хамбар и често се разпилява, благодарение на безсъвестни и егофренични берачи.
ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ, тези семена са вашите и  нашите деца, внуци, племенници, деца на вашите и нашите приятели, деца на Природата, а после и на държавата, за чието просъществуване Вие сте отговорни и определяте много насоки, както  и известна част от пътищата на съдбата на всички тези семена.

Какво правите?!

Виждате ли каква ще бъде българската реколта на 21-ви век или смятате да се промени образованието и повдигне културата Ни,  ей тъй – от самосебе си !!!, като поддържате дълготрайно безочие и игнориране на настоящите факти на объркано самосъзнание и деградирала ценностна система, в това число бездуховността на поколенията българи, които се изграждат, ниската степен на образованост, липсата на етика и истинско разбиране, за действителните стойности и същност на Живота ?!  Няма как да продължава да се повтаря и зацикля тази една и съща „житейска ситуация” от общо национален характер !!!

Днес бъдещия духовен материал на България, 14 – 18-годишните, продават душата си на посредствени чужди модели, за подражание и нисшите животински инстинкти и желания в училищните тоалетни; пълните презервативи в кошчетата за боклук са повече от хартийките от дъвки. Снимките и клипчетата, правени в тоалетните, стават достояние на Net-любителите. Така те загубват връзка с уникалната си същност и смисъла заключен в нея. НЕ, ТОВА НЕ Е ЖЪЛТА ПРЕСА, ТОВА Е ИСТИНАТА !!!

Има съвестни учители, които правят родителски срещи, за да уведомят родителите докъде са стигнали децата им, относно този род проблеми. Това е добър знак,че нарастналата през последните години пропаст между учители и родители все пак има шанс да бъде запълнена и да се създадат мостове за взаимовръзка и съвместна работа по отношение не само на образованието, но и на възпитанието на всяка една оформяща се млада личност.

Драги, ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОТ МОМН и от МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, какво правите в тези институции, как и с какво ангажирате умовете на децата ни, за да бъде правилно канализирана енергията, която ври и кипи в младежта на тази възраст, която е страстта към живота и израза на всяко дете, да се осъвършенства в уменията, които носи в себе си …, да прояви своите качества и таланти? Физическото възпитание се заключава в целогодишна игра на НАРОДНА ТОПКА или БАСКЕТБОЛ. Знаете ли това? Докога ще се пишат годишни разпределения за тоя дето духа и никой няма да потърси сметка дали се спазват !? – а че същия този предмет – Физическо ВЪЗПИТАНИЕ, се упражнава с дрехите, с които децата прекарват в училище и после, потни, се разболяват…..? – а как си представяте, че ще се провежда час по ФИЗЕ с кубинки, ботуши, апрески? – Какво става с костите и ставите, замисля ли ли сте се??!! НЕ! Загледайте се в продължение на една седмица по спирките или пред училищата, където училищната „политика” се бистри на по бира и цигара и ще видите, че децата и младежите са с изкривени стъпала ( за сравнение хора над 35 год. възраст нямат такъв проблем).  А за гръбнаците !? – да не говорим.

– къде са поддържаните междублокови спортни пространства, за да има къде децата по естествен начин да правят мускули, а не да се тъпчат с анаболи и всякакви напомпващи химикали-боклуци ?

– защо не се направят съответни почистващи екипи, поддържащи чистотата и безопасността от вредни /стъкла, боклуци, и т.н./ в тези външни пространства, които могат добре да служат, за развитието на децата ни ?! – къде е здравната просвета, за да им обясни как днешният стремеж към „красота” утре ще се отрази върху възпроизводителната им система и върху уродливостта на децата им или ще се изрази в невъзможност, въобще, да имат поколения.

Вие, Госпожи и Господа, сте тези, които сте създали :

ЗАКОН ЗА СТЕПЕНТА НА ОБРАЗОВАНИЕ, ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИЯ

МИНИМУМ И УЧЕБНИЯ ПЛАН

ОБЩООБРАЗОВАТЕЛЕН МИНИМУМ Раздел I Цели и съдържание на общообразователната подготовка Чл. 9. Основните цели на общообразователната подготовка са: 1. да съдейства за физическото и духовното развитие на ученика, за успешното му ориентиране, адаптиране и реализиране в обществото; 2. да създаде условия за формиране на ценностни ориентации, свързани с чувството за българската национална идентичност, уважение към другия, съпричастност и гражданска отговорност; 3. да създаде условия за развитие на потребности, интереси и нагласи за учене и за

обучение и самоусъвършенстване през целия живот.

Вие ли ни мислите за слепи, глухи и безумни или НИЕ криво Ви разбрахме??!
НИЕ искаме думите в посочения член да имат покритие в личностите на децата на България и действително изпълнение, а не просто хубаво звучащи стойностни цели и направления !!!

„ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЪЗДАВА В СИНХРОН

СЪС СЪЗИДАТЕЛНАТА ЕНЕРГИЯ НА ВСЕЛЕНАТА

И Е ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ТВОРЧЕСКИТЕ ИМПУЛСИ

ОСТАВА ЗА ДЪЛГОТРАЙНО В ЖИВОТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“
Днес са жизнено необходими НОВ ПОДХОД и значими адекватни промени в образованието на българите; нови предмети, които да учат на ЖИВОТ и ЕВОЛЮЦИЯ. Това може да стане само, ако се разшири и разчупи КРЪГОЗОРА на съзнанието ни, за да се усвои и възприеме всичката Нова информация и подкрепа, давани от Зрящите свободни личности в България и от света !

Крайно необходим е Нов начин за развитие и представяне на българската култура, като наследство през вековете и вписването й в Настоящия етап от развитието на Българския Дух, въплатен в уникалните способности на талантливия българин.

Училището трябва да „излезе” от класните стаи!!!

Как да се възприеме от новото съзнание на децата, вековното наследство, ако не се извлече есенцията му, която е вечна и би трябвало да се приложи по нов начин, за създаване на новия облик на Културата !?

В човека е заложена потребността да се конкурира, за да оцелее и да прогресира,  което дава възможност да се развива и еволюира като духовно Човешко  самосъзнателно същество. И само тогава той може да създава стойностни, стабилни и благородни неща ! Как у децата се развива това, за да могат те да го приложат после в живота; малцина са тези деца !?

Конкуренцията в момента се изразява само в демонстрацията на маркови дрехи и грим, силиконови бюстове и устни; мускули, развити от химии-боклуци и още много други.
Човекът е създаден да ползва творчески и съзидателно единственото нещо, което го отличава от другите представители на живота, а именно – МИСЪЛТА и СВЕТЛИНАТА. И точно ТЯ, може да бъде еднакво и съграждаща, и разрушаваща. Мисълта е дадена на всички еднакво, Свободата да я ползваме СЪЗНАТЕЛНО – също е дадена еднакво. Разликата идва от желанието на всеки един от нас как и за какво да я използва. За да осъзнаят своя свободен избор, на децата е необходимо да им се покаже как е добре да бъде развиван разумно /сърце и ум/ , градивно и креативно самият процес на мислене. Децата се раждат в ДОБРОТА и ЧИСТОТА, а ние – възрастните, подтискайки чрез невежество и страх тяхната изначнална мъдрост, объркваме и разрушаваме тези основи на живата ценностна система в Природата на Човека.

Как в момента се провокира детското и младежкото мислене и поведение ? – Биг Брадър; – TV – бозите, които се грижат много добре за затъпяването на разума, за заключването му там, откъдето няма излизане, за да може кукловодството да си върши спокойно работата без да има кой да му се пречка. Като каже: „ Измучи два пъти!” и стадото измучава два пъти; като каже : „Самоубий се, защото Бог така иска, за да му докажеш колко си му верен” и стадото се самоубива. ТОВА ПРИКЛЮЧИ !!!

– нехайството и правенето, че не виждате как 14-годишните са пласьори на дрога. А, ама това е работа на полицията!!!  О-о-о, не само нейна! Това е работа за възпитаване в:

„ ….. уважение към другия, съпричастност и гражданска отговорност;”  Вие сте го написали в т.2 от чл. 9 (ЗАКОН ЗА СТЕПЕНТА НА ОБРАЗОВАНИЕ, ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИЯ МИНИМУМ И УЧЕБНИЯ ПЛАН  – ОБЩООБРАЗОВАТЕЛЕН МИНИМУМ – Раздел I. )Това възпитаване става там, където има колектив и колективът е КОРЕКТОР на поведението на всеки член от него към другия. Първият колектив (а не обществена единица), в който бъдещата зряла личност се възпитава в отговорност за делата си спрямо другите себеподобни, е УЧЕНИЧЕСКИЯТ ( в частност – този в детските градини ).

– комбинацията от чалгарските ритми с изисканите тоалети на абитуриентите е просто прекрасно творение на наученото по естетика, национална гордост и т.н. в родното училище, от родните съвременни будители !

Сигурно се питате какво искаме и какво може да се направи ? ….  ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ !!!
Какво искаме ли?

Като за начало – да се хванете ръка за ръка двете Министерства и да напишете истински и адекватен Закон за Образование и Култура. Едното е НЕМИСЛИМО без другото. Няма образованост, ако личността няма култура в мислите,чувствата, постъпките, както и няма култура, ако личността не е образована. Народното Събрание е затова народно събрание, за да обмисля предложенията, правени от и за народа – Вашия и Нашия – БЪЛГАРСКИЯ. Вие сте български министри и депутати, следователно сте ДЛЪЖНИ, поради избора за заемане на тези постове, да работите за благото и просперитета на хилядолетната ни държава България !!! Как да стане ли ?! КАТО : – във Висшите учебни заведения подготвите или замените настоящи и бъдещи учители, които да могат да мислят, да имат опит и желание; първо в тях трябва да се възпита отговорност към работата със съзнанието и материала, наречен човек; – внедрите театъра и музиката в училище и училището в театъра; – поканите в училище прогресивните съвременни публицисти и писатели и организирате срещи на учениците с тях. Един урок по български език и литература би бил много по-ценен, ако се проведе под формата на дискусия, свързана със съвременните тенденции и изисквания на живота към подрастващите; – училищата да сключат договори с всички източници на култура: Театри, Музикален театър, Опера и балет, Художествени галерии, Музеи,………и да се заложи като програма в рамките на учебната година учениците да имат няколко посещения в тези учреждения или техни творци да гостуват в училищата; – в програмите да се предвидят провеждане на разговори, обсъждания , свързани с направените мероприятия. ЗАЩОТО : Децата трябва да умеят да откриват и отстояват собствена позиция, да откриват ценностите в живота, които културата и живота им предлага, да видят тяхното приложение в ежедневието; да умеят да защитават и обосновават позициите си. Така ще се образоват в отговорност към своето обучение и ще се стимулират да търсят допълнителна информация и специфично обучение. Това е част от начина за самоизграждане на стабилна личност ; – в по- голям брой училища да има паралелки с творческа насоченост, още от 1-ви клас, за да може да се осъществи баланс между хуманитарни, природо – математически и художествени образователни направления. Вече драстично намалява бройката на желаещите да кандидатстват в паралелки, свързани с изкуствата, което е показател за РОБОТИЗИРАНЕТО на поколението. БЕЗ ТВОРЧЕСКИ подход към ежедневието, човек умира като такъв, а остава да съществува само като животински екземпляр, но и това не е сигурно. За каква културна история ще се бием в гърдите след време, като днешните деца не се докосват до нея в цялата й пълнота. – към 11-та година детето вече инстинктивно се насочва към дейностите, които го привличат и това подсказва какво би могло да бъде неговата бъдеща професия, занимания, посветеност и т.н. Това би трябвало да видят и родителите, и учителите, и зрящите личности. Време е да се помисли за оформянето на паралелките след 4-ти клас именно съобразно тези интереси; – Да се предвидят в програмата като допълнителни заетости на децата клубове по интереси и всеки ученик от даден клас да се мотивира да бъде съпричастен към колектива си. Всяко дете е творец, просто тъпчещата от години на едно място българската образователна система не му дава възможност то да открие тази истина и да я развие. – Да изискате премахване от националните телевизии на предавания, в които се толерира вулгарен език, безстойностно съдържание с цел заблуждаване и объркване и т.н. За всички е ясно, че не поставянето на червена точка, а даването на червен картон ще бъде показател, че наистина се мисли и обгрижва  детската аудитория. – В националните телевизии да навлязат културни предавания, ценностни предавания, адаптирани към съответната детско – юношеска възраст. Има много млади личности, които работят в тези насоки ! – Днешното поколение използва съвременни начини за комуникация. Защо, например, интернет мрежата FACEBOOK да не се използва за популяризиране и организиране на стойностни мероприятия. Децата така или иначе я ползват, за много подобни неща (сега се организират групи, при НДК – София, за да се пръскат с шишета с вода). Значи,този начин на комуникация върши работа, само че трябва да се култивира. Дайте им възможност да ползват този начин за съвместни действия смислено и с радост. Организирайте конкурси, проекти за спечелване на интернет пространство, например, свързано с творческа или културна насоченост. Възможностите са много ! Въображението – също !

– И още много, много актуални гъвкави варианти …. училището е отворен пазар за идеи, само да има кой да иска да мисли и да се организира в създаването на повече разнообразие и богатства, а от това печелят Всички !!!

Всички тези стъпки са насочени към осъществяването на ОБРАТНА ВРЪЗКА в обществото. В момента децата са изолирани от истинския живот навън. Те приемат пребиваването си в училище като някакво място за срещи, за купони; още в 6-7 клас идват на училище пияни, сриват се от столовете по време на час и отговорните за това, което става пред очите им, не смеят да вземат мерки. А това всъщност е вътрешният протест и бунт, към неспособността на образователната система да им осигури адекватни условия и разнообразни образователни програми, за да изкарат своето вътрешно знание и да го свържат със света !!!

Мироглед, светоглед, възглед, разбиране, убеждение, идеи, теория – с две думи: КОНЦЕПТУАЛНА ИДЕОЛОГИЯ. Тя е била и винаги ще бъде нужна на всяко общество, ако иска да оцелее и еволюира. Наречете я ВЯРА, ако искате. Каква е ВЯРАТА, която да мотивира поколенията ни да зачитат и разбират делата на предците си, да знаят откъде идват и защо, къде отиват и пак – защо? Какво искаме днес от нашите деца? Да бъдат стадо или осъзнати умове и благородни души ??!!  Нека забравим песимистичната констатация: „ Като ми пееш Пенке ле, кой ми те слуша! ”

Възможностите за поставяне на децата в правия път са много. Ако ние, техните родители и радетели, не поискаме от Вас – държавните институции, и не си съдействаме, за промяна, то бъдещето и за Вас, и за Нас, и за децата ни е едно – разгром за българския род !!!

“ ОБРАЗОВАНИЕТО Е МОСТ И СТИМУЛ, ДА СЕ ИЗВЕДЕ И ПРОЯВИ

ВЪТРЕШНАТА МЪДРОСТ И ПОТЕНЦИАЛ НА ВСЯКО ДЕТЕ,

КОЕТО ЩЕ ИЗГРАДИ ЕДНА ИСТИНСКА, РАЗУМНА И СТАБИЛНА ЛИЧНОСТ “

“ ТАЛАНТИТЕ И ДАРБИТЕ СА НАЙ-ВИСША СТЕПЕН НА ПРОЯВА НА ТВОРЕНИЕТО.

ЧРЕЗ ТОЧНИ УСЛОВИЯ, РАДОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ,  УСЪРДИЕ И ПОСТОЯНСТВО,

СЕ ПРОЯВЯВАТ И РЕАЛИЗИРАТ  НАЙ-ДОСТОЙНИТЕ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ,

КОИТО ДЪЛГО ВРЕМЕ ХРАНЯТ И РАЗВИВАТ ЧОВЕЧЕСТВОТО

ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ АСПЕКТИ НА ЖИВОТА

ПОСРЕДСТВОМ СЪЗНАНИЕТО “

„ С каквато мярка мериш, с такава и теб ще мерят ”

Нека да запретнем ръкави и с отговорност и обич да завъртим руля на кораба в спокойни и сигурни води, да избегнем големия удар !!!  …..

12.09.2010 г .                                           С уважение и вяра в съзнателната промяна

Родителите на децата на България

HTML Version:

Text Version:

Отворено писмо до министъра на образованието, министъра на културата и до депутатите

Article Url: