„Отегчителният“ уеб дизайн

Замисляли ли сте някога, че вашият сайт може би е осеян с онея малки елементи които имат за цел да го направят по-красив и които всъщност преставляват нож с две остриета понеже могат успешно да го направят досаден за повечето посетители ?

Когато конструирате Вашият сайт е важно да знаете кои са тези неща които потребителите не обичат и съответно, би ги накарало да не се задържат достатъчно дълго време на него.

В тази статия ще опиша на кратко какво според мен не би трябвало да съдържа един уеб сайт с професионално направен дизайн.

Много от дизайнерските уеб сайтове съдържт в себеси, добре изглеждаща и узвочена флаш анимация чиито замисъл е да допълни атмосферата в сайта. От начало анимацията изпълнява добре своята роля, но когато посетителите започнат да разглеждат различните страници, тази анимация стартира отново и отново и отново и отново…. като по този начин е способна да отвлече вниманието и най-концентрирания посетител на сайта.

Редно е да отбележим че във уеб пространството много сайтове използват точно този модел. Много от уеб мастерите и особенно новопостъпилите в бранша, приемат подобна идея за „наистина добра“. Разбира се, добре е сайта да има подобна анимация, но задължително ли е тя да „атакува“ посетителите отново и отново докато те не напуснат сайта? По мое мнение – не!

Горният пример ме кара да мисля, че понякога уебмастерите забравят че сайта трябва да дава информация на потребителите относно това което ги интересува, а не за способности на програмиста който е направил сайта… нали така ?
Досаден ли е Вашият сайт ?

Е….не е толкова трудно и вашият сайт да е попаднал в тази категория. Факт е че някой уеб мастери са много по-добри от други когато става въпрос за създаването на някои от досадните елементи които ще спомена в следващите редове.

Ето моят списък с елементите които мисля, че потребителите не обичат да присъстват по натрапчив начин в сайтовете.

1. Не оптимизирани снимки – Когато снимките които се изпозват на сайта не са оптимизирани, сайта се зарежда бавно а това от своя страна би могло да отегчи повечето потребители и да ги накара да излязат от сайт още преди той да е заредил.

2. Използване на огромен размер на шрифта – ако сайта Ви е насочен към хора със зрителни проблеми тогава използването на подобен размер на шрифта е оправдано , но в противен случай това се приема като викане,а като се има в предвид че повечето хора не обичат някой да им вика, моят съвет е да използвате шрифт с нрмален размер (т.е размер който предполага говорене с нормален тон)

3. Изскачащи банери – те могат да бъдат ефективни за определени цели, но когато се използват с цел да накарат посетителите да прочетат на сила дадени съобщения, които по никакъв начин не са свързани с тематиката на сайта, използването на подобни банери не е приемливо.

4. Твърде дълги начални анимации без опция за прекъсване по време на зареждането – самите анимации могат да служат добре за въведение в един сайт, но когато тяхното бавно зареждане не може да бъде прекъснато (с други думи да се прескочи към съдържанието на сайта без да е необходимо чакане), това може да накара посетителите които са виждали вече самата анимация или нямат достатъчно време да изчакат тя да зареди, да напуснат сайта веднага.

5.Фонова музика която не може да се спре – разбира се липсата на бутон който спира музиката би могло да отегчи всеки един потребител който не е почетател на използвания стил музика.

Като цяло, това е моето виждане по въпроса, но със сигурност всеки от нас има свой собствен подобен списък. И нищо чудно Вашият да е много по дълъг от моя. В тази статия имах за цел да просто да направя едно въведение в тази тема.