Отличителните черти на добрия играч на тенис на маса

Тенисът на маса е достъпен и забавен спорт, който се практикува от много хора. Голяма част от привлекателността му се състои в относително малките изисквания към играчите. Например, не се изисква много голямо пространство, където да се играе. За това може да се играе и на закрито, а дори можете без проблеми да сложите тенис маса и в една от стаите на дома ви.

Другото нещо, заради което тенисът на маса е толкова популярен спорт, е, че той може да се играе почти от всеки. Т.е. не е необходимо да сте в изключително добра физическа форма, за да. Тези фактори са достатъчни да привлекат вниманието на хората към този спорт, но това което наистина ги кара да се увличат по него, е факта, че е забавен. Въпреки ниските изисквания за физически качества към играчите, все пак има неща, които не може да пренебрегнете и трябва да развиете, ако искате да се занимавате с него по-сериозно.

Първото, което трябва да развиете за играта на тенис на маса, това са рефлексите. Топчетата за тенис на маса са малки и могат да летят с доста висока скорост, ако са ударени силно. За това ще трябва да тренирате рефлексите си добре, за да можете да посрещате малките и бързо движещи се топчета и не просто да ги посрещате, а да ги връщате добре, така че да отвърнете подобаващо на удара на другия играч и да спечелите точката. А не само да подложите хилката и да не знаете в каква посока ще изхвърчи топчето.

Ето едно много просто упражнение за подобряване на координацията между очите и ръцете. Накарайте някой да вземе една пръчка – дълга около 30 см и около 1-2 см в диаметър и да я държи хоризонтално напред пред себе си като дланта му да сочи надолу. Вие застанете срещу него от другия край на пръчката като държите ръката си на около 2 см над нея с отворена длан обърната също надолу към пръчката. Нека вашия приятел пусне пръчката, а вие трябва да я хванете преди да е стигнала земята. Звучи просто, нали? Но ще се изненадате от броя на хората, които се провалят на това лесно упражнение.

Освен добри рефлекси, ще трябва да имате и здрав, но в същото време и гъвкав хват. Често срещана грешка при начинаещите играчи на тенис на маса е, че притискат силно хилката с пръсти към дланта си в стремежа си да нагласят добре хвата. А това прави хилката да заема странни ъгли. Веднъж след като я хванете удобно, дръжте я стабилно и не променяйте положението на пръстите и дланта си. Движението на хилката и всички промени в ъгъла, под който удряте, правете от китката.

Следващият елемент, който прави играча на тенис добър, е общия баланс на тялото и добрата работа с крака. Тъй като тенисът на маса не включва много бягане както други спортове, именно тази част от него е едновременно и благословия, и проклятие. Причината е в това, че за да се движите от едната страна на масата до другата, вие трябва да правите малки и бързи стъпки като умело променяте баланса на теглото си. И понеже тези движения са относително по-къси в сравнение с движенията, които обикновено се правят в другите спортове като бягането и баскетбола например, темпото на игра всъщност може да се окаже доста високо.

И накрая, определено има и психически елемент в играта на тенис на маса, ако искате да побеждавате. Вие трябва да мислите две или три стъпки напред в играта, за да надиграете опонента си и да настройвате ударите си според това. Добри примери биха били фехтовката и играта на шах, където умението да подмамите противника в някаква слаба позиция, е ключът към победата. Ако всичко, което правите при играта на тенис на маса, е просто да отвръщате на ударите на противника ви, то тогава ще загубите. Това, което ще ви спечели играта, е да го надиграете психически.