Официална страница на ПФК Ком-Миньор – гр. Берковица

История на Ком-Миньор

Година на създаване:  1957

Адрес:

ул. Лерин

7500 Берковица

http://www.kom-minior.com

Футболът в Берковица има 92-годишна история. Официално първият футболен клуб е създаден през 1957 година. През 1962 година Ком получава правото да играе в зона „Мизия”. През 1972 г. За първи път в историята си се класира за Северната „Б“ група. През сезон 1973/74 завършва на 10 място, което е и най-големият успех на отбора досега. Участва в първенството на Северната „Б“ група до 1977 г. През 1986 г. достига до четвъртфинал за Купата на Съветската армия. През 2002 година строителният предприемач Васил Маринов поема отбора Миньор от родното му село Драганица. С него три пъти печели първото място в “А” окръжна група.  През 2006 тимът влиза в Северозападната “В” група и завършва на седмо място. След края на сезона се обединява с Ком (Берковица). Новосформираният клуб носи името Ком-Миньор, играе официалните си срещи на стадион “Мрамор” в Берковица, а провежда тренировки на стадиона в село Драганица. Успехи: – 10-о място в Северната “Б” група през сезон 1973/74 г. – Четвъртфинал за купата на Съветската армия през 1986 г. – Носител на купата на Аматьорската футболна лига през 2008 г.

– Общо 5 участия във втора дивизия

Отборът на Ком-Миньор печели Купата на Аматьорската лига на България през 2008 година, след като побеждава във финала Черноморец (Несебър) с 2:1. По един гол през двете полувреме за победителите вкарва синът на Начко Михайлов – Виктор, който е точен в 13-ата и 80-ата минути. Михайлов е изгонен, след като в радостта си след второто попадение сваля фланелката си и съдията Цветан Георгиев му показва втори жълт картон. Почетният гол за Черноморец реализира Босилков в последната 90-а минута на двубоя. Финалът се играе на стадион “Тодор Диев” в Пловдив и е наблюдаван от около 800 зрители, като агитки от Берковица и Несебър подкрепяха двата тима.

За Берковица и Драганица

Берковица се намира в планински район, в подножието на северозападните дялове на Стара планина, близо до границата със Сърбия. Градът е отдалечен на 23 км от Монтана и 80 км от София. Старинна и съвременна Берковица е свила гнездо под могъщата стряха на връх Ком. От връх Калето, тя изглежда като градче на длан, като огромен зелен килим, нашарен от белите домове, изпъстрен с червените багри на покривите. Вековни кестени, букови и смърчови гори покриват хълбоците и полите на планината. Бистра и пенлива, Берковската река шуми в хладната долина. Погледът спира на отсечените скали на Врачанския балкан, извива надясно към легендарните Тодорини кукли, занича в Петроханската седловина, Комовете, Здравченица, на северозапад към Чипровското краище и поречията на Огоста и се връща по китната долина на река Бързия. Берковица е прикътана в югозападния край на едноименната котловина. Градът е и най-близкият до връх Ком, на около 18 км. по планински път от края на града. Асфалтирани и отлично са поддържани пътищата до хижа Ком и близкия до нея ски-влек, работещ през зимния сезон. Класикът на българската литература — Иван Вазов, е прекарал там едни от най-продуктивните си години. Населението на Берковица е около 13 хиляди души.
Драганица, където се намира вторият терен на Ком-Миньор, е село Северозападна България, община Вършец, Област Монтана. Създадено е през 15 век от Драган, който пристига със семейството си и се заселва в местност, малко над сегашното село, която местните хора наричат „Селището“.Църквата в селото „Света Петка“ е строена към 1660 г , а последният слой на иконостасите са от 1869 г.През 1870 в църквата „Света Петка“ в Драганица е провел събрание Апостола Левски.Легенди разказвани от старите хора в Драганица говорят за още по ранно създаване на селото.Войници на Цар Иван -Шишман след една от последните битки с Османските завоеватели се заселват в планината .Години по късно слизат и основават село Драганица. В момента там живеят 265 души. Президентът на Ком-Миньор Васил Маринов влага сериозни инвестиции в местното стадионче, като има идея да го превърне в база за подготовка на елитните ни отбори. Там се строи хотел със спа център, фитнес, басейн  и всички необходими за футболистите екстри.

Article Source

rating_off-4-6rating_off-4-6rating_off-4-6rating_off-4-6rating_off-4-6 (Няма гласове)
loading-4-6 Loading …
Тази статия е разглеждана 572 пъти.

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox