Пет известни експедиции до връх Еверест

Връх Еверест, най-високата точка на Земята привлича хора от всички краища на света към високите си склонове в стремежа си да се присъединят към тази елитна група на хората застанали на върха на света. Това е тест за човешката издържливост до нейния краен предел. Някои от тях са постигнали целта си, докато други са извършили върховната саможертва. Някои истории са покрити в забвение, докато други невероятни истории за трагедията и триумфа на такива хора са издържали на теста на времето и остават в обществената памет. По-долу сме споменали тези, които смятаме, че са петте най-известни експедиции до връх Еверест.

1924 Британската експедиция

Джордж Малъри е въплъщение на ненаситното желанието на човек да опитва отново и отново, въпреки провалите и нередностите. След експедицията през 1922, която завършва трагично със смъртта на седем Непалски шерпа, които са били наети като носачи, Малъри отново се опитва да покори връх Еверест през 1924 г.. Малъри и Джефри Брус направили първия опит за изкачване на върха, следвани от Хауърд Сомервел и Едуард Нортън. И при двата опита обаче никой не успял да достигне върха. Малъри решил да направи още един опит да достигне върха и избрал Андрю Ървин за негов партньор. Те решили, че ще използват кислород. На 8 юни Малъри и Ървин напуснали лагер VI. Те били забелязани високо горе в планината от Ноел Одел, друг член на експедицията. Това бил последният път, когато били видени живи. Тялото на Малъри било намерено през 1999 г. от изследователска експедиция. То е било добре запазено, имайки предвид, че е било на открито в такъв суров климат. Липсата на някои артефакти не намерени по него, като снимката на жена му, която Малъри планирал да постави на върха, довело до широко разпространени спекулации, че Малъри и Ървин са достигнали върха на света и са загинали трагично в лавина по време на спускането си. Днес все още не е ясно дали Малъри или Ървин са успели да покорят връх Еверест.

1953 Връх Еверест най-накрая е покорен

Многобройни опити са били направени за достигане на връх Еверест през 20-те и 30-те години на XX век, но всички те завършвали с провал. Експедицията на Джон Хънт, най-накрая преминава бариерата, която е спирала много други преди това. Първият опит е направен от Том Бордилън и Чарлз Евънс, които е трябвало да се откажат от изкачването на около 300 метра от върха, поради дефектен кислороден апарат и лошо време. Два дни по-късно Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей стават първите хора, стъпили на връх Еверест на 29-ти май 1953. Най-накрая легендата на непобедимостта на Еверест е бил опровергана. Това си личи и в думите на сър Едмънд Хилари към Джордж Лоу: \“Е, Джордж, видяхме сметката на копелето\“.

1980 Първо соло изкачване

До 1980 г. повечето от експедициите до връх Еверест са се състояли от големи екипи с тонове екипировка и много носачи, които подсигуряват междинните лагери с провизии, така че малък екип да се опита да изкачи върха. Италианският алпинист алпинист Райнхолд Меснер е направил първото си изкачване до върха с Питър Хабелер през 1978 г. без допълнителен кислород. Този път, както и предния, той ще се изкачи отново без кислород, но освен това ще бъде сам и с минимално количество оборудване. Меснер достигнал върха на 20 август 1980 г. Катерачният свят бил смаян от това, че някой може да постигне такъв подвиг.

1996 Бедствието на Еверест

До средата на 90-те години, експедициите до връх Еверест са станали прекалено комерсиални. Това довело до задръстване от катерачи, опитващи се да изкачат върха през 1996 г. Много от алпинистите били неопитни и това имало катастрофални последици. Повече от 15 алпинисти загинали по време на катерачния сезон, а осем от тях само за един ден. Най-трогателна била смъртта на Роб Хол. Роб бил един от най-опитните катерачи-водачи. Той взимал невероятните $ 65000 за услугите си на връх Еверест. Повечето алпинисти разчитали на него и биха рискували живота си под негово ръководство. Хол бил останал назад в Южната седловина да помага на колега катерач, когато връхлита виелица и след дълги мъки той най-накрая се предава на хипотермията. Съпругата на Хол е бременна и той говори с нея по Satcom-а си преди да умре. Неопитните , които разчитат на шерпи и кислород, в комбинация с оборудването си, често изпадат в измамно състояние на сигурност и биват надвити от времето. Разкрито е, че прогнозата за времето е предупреждавала за наближаваща буря, която е била пренебрегната от няколко отбора за катерене. Ожесточената конкуренция между екипите също мотивира катерачите да направят своя опит за покоряване на върха, игнорирайки всички рискове. В същия сезон индийски екип на ITBP бил заседнал при лошо време и било съобщено, че японският отбор е пренебрегнал молбите им за помощ и продължил да изкачва върха. Всички трима членове на екипа по-късно починали.

2010 Джордан Ромеро – най-младият алпинист на върха

На 22 май 2010 г. Джордан Ромеро става най-младия човек изкачил се на върха. Джордан е на 13 години, 10 месеца и 10 дни, когато застава на върха на света. Той бил придружаван от баща си, мащехата си и трима шерпа. След като Ромеро достигнал върха, той се обадил майка си, която следялаекспедицията чрез интернет, в това число неговите GPS координати, интервюта, видео и снимки. Въпреки това, преди изкачването се разразила полемика за излагането на едно дете на опасностите на алпинизма. Имало антагонисти, които смятали, че това дори граничи с насилие над деца. Джордан и сега продължава с изкачванията си по целия свят.

Имайки предвид нещата, които се използват сега, някак съзнанието ни се изпълва със страхопочитание и уважение към Тензинг Норгей и Едмънд Хилъри, които са направили подвиг през 1953 г., без всичкото това високотехнологично оборудване, което се смята за основна нужда днес.