Пилатес оборудване

И така, искате да започнете да тренирате Пилатес, но не знаете какво оборудване ще ви е необходимо за начало? Това е решение, за което няма да съжалявате.

Пилатес набира все по-голяма популярност не за друго, а защото дава резултати. И това продължава от десетилетия. Сега дори можете да си направите домашно Пилатес студио, което да е оборудвано с оборудване подобно на оригиналните модели конструирани от Джоузеф Пилатес.

Джоузеф и неговият Пилатес метод имат вече такъв легион последователи и част от заслугата за това се корени в резултатите, които дава Пилатес оборудването. Добрата новина е, че голямото разнообразие в размерите на това оборудване го прави по-достъпно и подходящо за тренировка и в домашни условия, не само в зала.

Но нека се върнем малко назад във времето, когато Джоузеф Пилатес започва да прилага своя метод. По време на Първата световна война той е бил във военен лагер за англичани и там започва да изпробва своите упражнения върху ранените войници. Пилатес започнал с онези войници, които били обездвижени и приковани на легло. За да може да изпълняват упражненията, Джоузеф снабдил техните легла с пружини, които да създават съпротивление и то да им помогне да възвърнат силата си. Брилянтно! Именно от опита натрупан при тези експерименти Джоузеф създава своя Pilates Reformer.

Впечатлен от тези уреди използващи пружини, през 20-те години на миналия век Джоузеф отива в Ню Йорк. Там той прекарва доста време в създаването на още уреди на базата на пружини, които имат много подвижни лостове и настройващи се каишки.

В Ню Йорк Джоузеф започва да постига големи успехи и очевидно няма какво да го спре. Той вече е виждал успехите и напредъка на обездвижените хора през войната и това го кара да вярва в своите продукти и методи. В началото, когато е в Ню Йорк, той започва да работи с танцьори като им помага да развият гъвкавост и да укрепнат мускулите си, както и да възстановяват телата си. Имал е късмета да работи с някои много известни тогава танцьори, които не само жадно приемали метода Пилатес, но и разказвали и на другите за него.

Една от отличителните черти на програмата Пилатес е уредът Pilates Reformer. Както другите уреди за Пилатес, така и Reformer използва съпротивлението на пружини, за да създаде усилие. Той се състои от плъзгаща се платформа, която е закачена в единия край с пружини. Трениращият може да движи платформата или като дърпа въжета, или като се избутва от неподвижен лост. Така че предимствата, които имаш са не само, че движиш платформата, а също така трябва да пазиш баланс върху движеща се повърхност. Можеш да тренираш на Reformer както седнал, така и прав.

Pilates Cadillac е друг класически уред. Той се състои от омекотена платформа с наподобяваща клетка рамка над нея. Звучи малко средновековно… Но да не се отклоняваме от темата… Pilates Cadillac има разнообразие от лостове или каишки, които са закачени за рамката чрез пружини. Виждате ли идеята? Джоузеф Пилатес е харесвал функцията, която имат пружините да създават съпротивление!

Друг уред за Пилатес е известен с името Pilates Barrel. Това е един цилиндър, обикновено изработен със здрава дървена рамка и е покрит с дунапрен и винил. Pilates Barrel е доста по-прост уред в сравнение с Cadillac и Reformer и е предназначен да се използва за упражнения, които отварят горната част на гърба, за да подобрят гъвкавостта и подобрят стойката.

Но само защото знаете какви уреди за Пилатес се продават и можете да си ги купите и сложите вкъщи, не означава, че трябва да се впускате да го правите веднага. Спрете и помислете малко! Оборудването за Пилатес трябва да се използва в домашни условия само след като сте получили подходящо обучение от сертифициран инструктор. Пилатес не се състои само в използване на тези уреди, трябва също да се научите как да дишате в съответствие с методите на Джоузеф Пилатес.

Има много видео материали за Пилатес, от които може да се научите как да използвате оборудването. Просто отделете време за разучаването му и се научете какво и как се изпълнява преди още да започнете да го правите. Тренирайте и се наслаждавайте на резултатите, гъвкавостта и подвижността, които ще ви донесе Пилатес.