Планински туризъм

Планинският туризъм е страхотна дейност, която се практикува от много хора. Тя ви кара да оцените красотата на природата и е идеален начин за изкарване на уикендите или възможност да избягате от хаоса на модерния градски живот дори само за през деня. Планинският туризъм се е доказал във времето като перфектен начин за приятели и семейства да прекарат известно време заедно.

Едно от нещата, които туристите признават, обикновено доста време след първия си планински преход е, че не са били подготвени за него. Изглежда хората, когато излизат за първи път в планината, са зле екипирани и неподходящо облечени за планинските условия.

Тъй като туризмът е едно от онези хобита, които не изискват някакви специални умения, с изключение на добър баланс, издържливост и добра крачка, все пак има неща, които могат да направят първия ви преход много по-приятен.

На първо място е това къде отивате. Трябва да сте наясно за къде сте се запътили. Ако сте избрали лесен маршрут и с вас има опитни туристи, то тогава няма от какво да се притеснявате. Водачът ви би трябвало да познава района добре и да има достатъчно добри умения, за да ви отведе до върха и обратно.

Разбира се, ако тръгвате на преход за първи път и то без водач, което не е много препоръчително, ще трябва да сте добри в ориентирането и да имате карта на района или GPS устройство. По-добре ще е ако първо поемате по маршрути, с които сте запознати и са леки, отколкото да се хвърлите по такива, които са трудни и за които не знаете нищо.

Първо трябва да изградите умения на планинар с поносими преходи. Водачите могат да ви помогнат да се справите с по-трудните и негостоприемни маршрути. Когато натрупате опит и станете по-уверени, тогава вече може да опитате и такива, които са по-трудни.

Екипировката

Облекло:

Туристите имат най-различна екипировка в зависимост от условията на прехода. Но като правило трябва да носите леки и устойчиви на атмосферните промени дрехи. Ще е по-добре ако облеклото ви може да отвежда влагата от тялото ви. Памукът не е препоръчителен, особено в студено или много горещо време. Шапката ще ви помогне много в екстремни условия, както за да ви пази от слънцето, така и от студа.

Туристически обувки:

Хубавите туристически обувки са много важни. Не е препоръчително да тръгвате с маратонки или кецове, тъй като обувката трябва да е устойчива на голямо натоварване, на износване и на капризите на времето. Туристическите обувки трябва също така да имат хубава подметка с добър грайфер, което ще направи преминаването през трудни участъци по-лесно. Мокрите скали, калните пътеки и прашните участъци може да са неприятни за повечето туристи, особено за неопитните. Добрите обувки ще направят по-лесно преминаването ви през стръмни наклони и трудни места.

Туристическата раница:

Освен туристическите обувки със сигурност ще имате нужда и от хубава раница, в която да носите необходимото ви оборудване и провизии. Бутилката за вода е важна при всеки преход. Не трябва да се обезводнявате, а със сигурност ще се потите много. Храната, която ще носите ще заема голяма част от мястото в раницата ви, за това носете такава, която не е трудна за приготвяне и бързо освобождава енергията, от която тялото ви ще има голяма нужда. Ако планирате да правите прехода си в сурови условия, тогава раницата ви трябва да може да устоява на тях. Най-добре е да вземете такава, която да е водоустойчива и има покривало за дъжд за оптимална защита. Вземете със себе си и някакви торбички, в които да събирате боклука си.

Екипировка за времето:

В зависимост от времето може да имате нужда от доста допълнително оборудване, което да носите със себе си. Ако вали трябва да имате дъждобран, който да пази вас и багажа ви от дъжда. Слънчевите очила ще предпазят очите ви от враждебните лъчи на слънцето. А не е лошо да помислите и за слънцезащитен крем. В планината слънцето е много по-силно и няма да усетите колко бързо сте изгорели ако сте изложени на неговото влияние.

Комплект за първа помощ:

Паданията са често срещани по време на преходите, за това ще ви трябва комплект за първа помощ, с който да третирате евентуални охлузвания и други наранявания. Хубаво е да носите и някакви кремове и мазила, ако имате алергия към нещо, а пък и срещу насекомите.