Подвеждащи реклами на Siri изправят Apple пред съда

„Подвеждащи реклами” на добре познатия продукт на Apple – Siri са причината за поредното дело срещу компанията на покойния Стив Джобс.

Заведеното в Канада дело от Merchant Law Group гласи, че Siri е представена като „интелигентен асистент”. След закупуването на последния модел на iPhone 4s – единственият ищец – Катлин Хендрикс твърди, че бета версията на Siri не работела, както било представено първоначално.

Съдебният иск уточнява, че във видео рекламите си Apple показва хора, използващи Siri, за да си „уговарят срещи, да намират ресторанти и дори да научават акорди от популярни рок песни. Siri дори ги учи как да връзват вратовръзката си.”

“Siri или не е разбирала командите на ищеца или след дълго време на чакане е давала грешен отговор, поради което той скоро установил безполезността от новото приложение на американския пазарен гигант.

В иска са посочени твърдения, които предстои да бъдат доказвани в съда. На делото не може да бъде даден ход, докато не се получи официално разрешение от съдия.

Говорител на корпоративния офис на Apple в Канада е отбелязал, че е фирмена политика да не бъдат коментирани съдебни оспорвания и жалби. Към момента защитата не е внесла свое заявление.

Това е третото поред дело от този тип за Apple. Останалите две са заведени в САЩ. По-рано тази седмица Дейвид Джоунс е внесъл в калифорнийския съд иск, в който твърди, че в своите реклами Apple преекспонира и преувеличава възможностите на Siri.

„Оказва се, че Apple се възползва от купувачите, нарушава закона за защита на потребителя и дори нанася „значителна вреда” на ищеца и всички останали, които използвайки продута, са били и финансово ощетени.

Освен търсеното обезщетение, искът настоява за възстановяване на разликата в търговската цена между iPhone 4s и iPhone 4 (без Siri), както и на нанесените щети.

Освен това, в иска се твърди, че Apple предварително са знаели за недостатъците на своя продукт, но умишлено са го популяризирали по измамен и подвеждащ начин. Това ставало ясно от изявление в сайта на американската фирма, където се упоменавало, че Siri е още в процес на разработка и е бета версия.

E.F. Антъни „Тони“ Мърчант, Q.C. (Роден в Yorkton, Saskatchewan) е адвокат и бивш политик. Той е старши съветник в юридическата кантора „Merchant Law Group“, която има офиси в Канада, включително в Торонто, Монреал, Ванкувър, Виктория, Калгари, Едмънтън и Уинипег. Няколко от най-големите дела в канадската история са произлезли от офисите на Merchant Law Group LLP: съдебните дела за милиарди долари, заведени срещу Celebrex / Bextra, Vioxx, таксите на 911, дефектни автомобили на Ford, проблемите на Facebook с поверителността на потребителската информация и др. Merchant Law Group има водеща роля в нашумялото в Канада дело за държавните училища, както и делото за нарушването на правата на местното коренно население през 60-те години на 20в.